HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Hoogezand: Mediawijs in de wijk
21-06-2013
De mediacoaches van de bibliotheek bieden een programma aan over internet-etiquette.
Op 25 juni vindt in Hoogezand de aftrap plaats van het project Mediawijs in de wijk, zo laat de Bibliotheek Hoogezand in een persbericht weten. In dit project richten leerkrachten, leerlingen, hun ouders en wijkbewoners zich op bewust en kritisch omgaan met sociale media. Hoe gebruik je internet en wat zet je er wel en niet op? Als start van het project krijgt groep 5/6 op 25 juni de eerste les van de mediacoach van de Bibliotheek Hoogezand. Dat zal gebeuren in aanwezigheid van ouders, initiatiefnemers en wethouder Jaap Velema.

Een aantal ouders uit de wijk Gorecht- West wilde meer weten over het gebruik van sociale media door kinderen:  wat is veilig, wat vinden we normaal? Dit heeft geleid tot een samenwerking tussen de St. Gerardus Majellaschool, Kwartier Zorg en Welzijn, Go4West en de Bibliotheek Hoogezand, waar twee mediacoaches zich bezighouden met mediawijsheid. Go4West voelde zich aangesproken door de vraag van de ouders en steunt het plan dat is opgesteld door de samenwerkende organisaties. Zij stellen de financiën voor het eerste jaar beschikbaar.

Het project begint bij de leerlingen. De mediacoaches van de bibliotheek bieden een programma aan over internet-etiquette. Hierin laten leerlingen aan hun ouders zien wat ze op sociale media doen. Dit vormt de basis voor een gesprek over hun eigen internetgebruik. Wat is ‘normaal’? Ook leerkrachten gaan met elkaar praten over de mogelijkheden en nadelen van de inzet van sociale media in het onderwijs. Dan volgt een ouderavond waarin ouders bijgepraat worden over de ontwikkelingen op internet en de invloed die het heeft op de opvoeding. Belangstellenden kunnen bovendien intekenen op laagdrempelige internetlessen.
 
Op termijn bestaat de mogelijkheid dat kinderen en ouders samen een wijkjournaal gaan maken. De mediacoaches van de bibliotheek zullen dit onderdeel begeleiden.

Het aanbod van media groeit enorm en technische ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Kinderen zijn niet alleen consumenten, maar ook producenten van informatie. Ze kunnen en willen niet meer zonder media. Ze zijn vaardig in het gebruik van media, maar moeten vaak nog leren om kritisch met informatie om te gaan. Door bewust om te gaan met wat ze zelf op internet zetten, leren ze ook kritisch te kijken naar de informatie van anderen.

Mediawijs in de wijk is verdeeld in fases, die in een aantal jaren opgebouwd worden. Door de bijzondere samenwerking tussen school, bibliotheek en de wijk kan het project flexibel aansluiten bij ontwikkelingen op internet en in de wijk.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie