HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Cycling for Libraries volgend jaar van Barcelona naar Lyon
27-06-2013
Op de laatste dag van Cycling for Libraries, eindigend in Brussel, hebben de organisatoren bekendgemaakt dat de editie van volgend jaar zal voeren van Barcelona naar Lyon, een tocht van zo´n 700 kilometer.
De 100 deelnemers van Cycling for Libraries brachten op de laatste dag onder andere een bezoek aan het Europees Parlement, waar zij werden ontvangen door onder anderen de parlementsleden Hannu Takkula en Doris Pack om de fietstocht af te sluiten met een gezamenlijk diner. De deelnemers van Cycling for Libraries wilden met hun bezoek aan het Europees Parlement onder andere de boodschap overbrengen dat 65.000 openbare bibliotheken binnen de EU veel meer doen dan alleen boeken uitlenen. 'Ze hebben de macht om de sociale en economische behoeften van gemeenschappen in de hele Europese Unie aan te pakken. De Europese Commissie streeft ernaar om in de behoeften van een steeds meer digitale samenleving te midden van een economische crisis te voorzien en bibliotheken kunnen daarbij een rol spelen,' aldus de organisatoren in een persbericht.

Het afsluitende diner diende ook als de officiële lancering van een parlementaire schriftelijke verklaring over 'De impact van Openbare Bibliotheken in de Europese Gemeenschappen', zo wordt gesteld in het persbericht. De verklaring is bedoeld om de politieke bewustwording te vestigen op een recent verschenen onderzoek in opdracht van de Bill & Melinda Gates Foundation (pdf) over het gebruik van de openbare bibliotheek in de EU, waaruit blijkt dat openbare bibliotheken essentiele diensten leveren aan gemarginaliseerde en achtergestelde groepen, die kunnen helpen bij EU2020 beleidsdoelstellingen, met name met betrekking tot digitale inclusie, sociale integratie, levenslang leren en de wegen naar werkgelegenheid.'

Verder bezochten de Cycling for Libraries-deelnemers op de afsluitende dag in Brussel ook nog het in aanbouw zijnde nieuwe Muntpunt, dat op 7 september open zal gaan.

Twee dagen eerder werden de deelnemers, op weg naar eindpunt Brussel, in de Bibliotheek Dendermonde ontvangen door Vlaams minister van Cultuur, Joke Schauvliege. De minister verwees bij die gelegenheid naar haar onlangs uitgebrachte 'Inspiratienota', waarin ingegaan wordt op de veranderende rol van de openbare bibliotheken. Minister Schauvliege stelde in haar toespraak onder andere dat vaststaat 'dat de openbare bibliotheek een baken zal blijven in elke stad of gemeente,' omdat zij als een verplichting in het nieuwe decreet Lokaal Cultuurbeleid blijft staan. Schauvliege: 'Precies om de openbare bibliotheek als gemeentelijk instrument extra in de schijnwerpers te plaatsen lanceerde ik de inspiratienota De openbare bibliotheek van morgen. Deze visietekst bevestigt de nood aan openbare bibliotheken. De basisopdrachten die men al in de vorige eeuw toekende aan de openbare bibliotheek, zoals emanciperend werken, laagdrempeligheid en de educatieve functie, toegang tot informatie… worden ook door o.m. UNESCO en andere internationale gespecialiseerde organisaties (IFLA en EBLIDA) onderschreven. Bewijs daarvan is deze actie “Cycling for Libraries”. En als we ruimer kijken naar de maatschappelijke uitdagingen van zowel Europa als Vlaanderen in Actie, dan heeft die openbare bibliotheek vandaag nog altijd dezelfde conventionele basisopdrachten. Maar, de randvoorwaarden zijn gewijzigd. De bibliotheek is vooral een gids geworden.Met het digitale tijdperk is de informatiegroei ontploft. (...) Precies met het oog op die explosie aan informatie, is het cruciaal dat net zíj die het moeilijk hebben in onze samenleving over alle nodige, toegankelijke en betrouwbare informatie kunnen beschikken. Daarom heeft Vlaanderen nood aan een hedendaagse bibliotheek die haar rol als laagdrempelige instelling meer dan ooit waarmaakt.' Bibliotheken zullen daarom, volgens de minister, partners moeten zoeken bij andere spelers in de gemeente, keuzes moeten maken 'om niet te bezwijken onder hun eigen gewicht', en moet beleidsmakers inzicht gegeven worden in de culturele en maatschappelijke meerwaarde van een sterke openbare bibliotheek.

Na de ontmoeting in Dendermonde fietste minister Schauvliege vervolgens nog een klein stukje mee met de Cycling for Libraries-groep, op weg naar het eindpunt van die dag: Affligem.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

Miguel
1-3-2023 06:05
I am regular reader, how are you everybody? This paragraph posted at this web site is actually fastidious. then stake it in Syrup Pools to earn more tokens! Win millions in prizes

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie