HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Vlaamse bibliotheken gaan volgend jaar e-books uitlenen
27-06-2013
Vanaf het voorjaar van 2014 zullen de Vlaamse bibliotheken e-books gaan uitlenen. Bibnet lanceert een pilotproject van een jaar in het kader waarvan een actueel aanbod e-books wordt aangeboden.
Bibliotheken die instappen in het project ontvangen een pakket uitleenabonnementen voor hun gebruikers, waarmee die gebruikers dan een aantal e-books tegen betaling kunnen lenen, zo meldt Bibnet. Vooralsnog lijkt het te gaan om 300 titels.
Wanneer het eerste pakket uitleenabonnementen is opgebruikt, kunnen extra abonnementen bijbesteld worden (het aantal titels is beperkt, maar de voorraad ervan is eigenlijk onbeperkt).

Bibliotheken die wensen deel te nemen, betalen hiervoor instapkosten, die onder meer bepaald worden door het aantal inwoners van de gemeente en het aantal aan de pilot deelnemende bibliotheken.

Bibnet (in opdracht van de Vlaamse overheid)  zorgt daarbij voor:
  • Een startpakket uitleenabonnementen, evenredig aan het werkgebied, geldig voor een jaar.
  • Een kleine maar actuele catalogus (men streeft naar 300 titels), met voor iedere titel mogelijkheid tot gelijktijdige uitlening.
  • Een online etalage, waarin al de titels op een gebruiksvriendelijke manier worden aangeboden.
  • Onbeperkt online inkijken en lezen van de e-books binnen de muren van de bib.
  • Een App voor Android en Apple iOS waarin de e-books tijdelijk gelezen kunnen worden.
  • Een eenvoudig ontleningssysteem, zowel voor de bibliotheek als voor de eindgebruiker.
  • Promotiemateriaal om het nieuwe aanbod bekend te maken.
In juli 2013 worden alle bibliotheken op de hoogte gebracht van het aanbod en zal worden ingegaan op de kostenstructuur en de return voor die investering. Er wordt uitgegaan van een minimumbedrag en een maximumbedrag, aangezien de prijs zal afhangen van het aantal deelnemende bibliotheken. In oktober wordt dan de eindsom gemaakt. Op basis van het aantal bibliotheken die een overeenkomst afsloten, berekent Bibnet dan de kostprijs. (Over de kosten en de berekening daarvan aan de hand van een rekenmodule is hier meer informatie te vinden.)

Het pilotproject loopt tot het voorjaar van 2015.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie