HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Nieuwe editie De Weddenschap
01-07-2013
De bekende Nederlanders Stacey Rookhuizen, Mamoun Elyounoussi en Pierre Wind dagen leerlingen uit in een half jaar tijd drie boeken te lezen.
Op 18 september, aan het begin van het nieuwe schooljaar, gaat De Weddenschap weer van start, de laagdrempelige leescampagne van Stichting Lezen voor vmbo en mbo waarbij bekende Nederlanders de leerlingen uitdagen drie boeken te lezen. De uitdagers zijn dit keer acteur Mamoun Elyounoussi (onder meer bekend van de films Polleke en Pizzamaffia), topkok Pierre Wind en Stacey Rookhuizen, (bekend van onder meer X-Factor en The Next Pop Talent). De voorbereidingen van De Weddenschap zijn in volle gang. De foto’s en filmpjes van de BN’ers zijn gemaakt, zij hebben hun boeken gekozen en de posters en brochures zijn ontworpen. Leerlingen kunnen zich vanaf 18 september inschrijven op de website, docenten en medewerkers van de bibliotheek kunnen daar nu al terecht.

De uitdaging van De Weddenschap is om in een half jaar tijd drie boeken te lezen. Wanneer dat lukt is de missie voltooid. Deelnemers ontvangen een certificaat en maken kans op mooie prijzen. De drie bekende Nederlanders fungeren als boegbeeld van de campagne. Zij vertellen op de website welke boeken zij van plan zijn om te gaan lezen. Na de officiële start op verschijnen er op de website regelmatig filmpjes waarin zij vertellen wat zij van hun, inmiddels gelezen, boeken vonden. De Weddenschap eindigt op woensdag 19 maart 2014.

Leerlingen kunnen meedoen door zich aan te melden op de website. Ze kunnen deelnemen in klassenverband of individueel. Voordeel van meedoen met de klas is dat het competitie-element beter kan worden benut. Het helpt als je weet dat klasgenoten zich ook inzetten om die drie boeken te lezen. Door als klas deel te nemen maak men bovendien kans op de klassenprijs: een bezoek van een jeugdboekenschrijver naar keus.

De deelnemers mogen elk Nederlandstalig boek lezen dat passend is bij hun leeftijd. De Weddenschap is gebaseerd op het idee van reader development. Hierbij draait het om het opdoen van positieve leeservaringen. De lezer staat centraal, niet zozeer het boek of de auteur. Het motto van De Weddenschap luidt: ‘Wat je leest, ben je zelf!’: voor iedereen zijn er geschikte boeken te vinden. De vraag ‘wat vind jij interessant/leuk/mooi/boeiend/spannend…’ moet het uitgangspunt zijn. Reader development is bedoeld om niet-lezers en aarzelende lezers over de streep te trekken.

Zie ook dit eerdere bericht.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie