HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Ontwerp nieuwe bibliotheek Helsinki bekend
04-07-2013
Het Finse bureau ALA Architects gaat de nieuwe centrale bibliotheek van Helsinki ontwerpen. Het is de bedoeling dat de bibliotheek in 2018 haar deuren zal openen
Het ontwerp van ALA Architects werd gekozen uit zes ontwerpen die uiteindelijk waren overgebleven in de laatste fase van de ontwerpcompetitie die was geïnitieerd om te komen tot een nieuwe bibliotheek. Deze prijsvraag, die vorig jaar was uitgeschreven in het kader van het World Design Capital 2012-programma, leverde in het totaal 544 inzendingen op.

Het ontwerp, genaamd Käänös, betreft een golvend gebouw met een grotendeels houten gevel. Het gebouw voldoet volgens de jury het best aan de eisen om te komen tot een tijdloos, flexibel en energiezuinig ontwerp. Käänös had eerder ook al de meeste publieksstemmen gekregen.

Het 16.000 vierkante meter omvattende gebouw bestaat vrijwel geheel uit openbaar toegankelijke ruimtes, waarmee het aansluit op het plein dat ook grenst aan het parlementsgebouw en de Finlandia-hal. In het ontwerp worden drie ‘niveaus’ onderscheiden, zo stelt ALA Architects: een drukke benedenverdieping waar openbare activiteiten plaatsvinden en waar zich onder andere groepsstudieruimtes, een bioscoop en een restaurant bevinden; een tussenverdieping voor specifieke functies, zoals ruimtes voor multimedia en muziek en een sauna; en een rustige boververdieping waar ruimte moet zijn voor contemplatie en studie. (In de woorden van ALA Architects: 'The traditional, serene library atmosphere can be found on the top floor. This will be a calm area for contemplation, floating above the busy central Helsinki.')

De jury schrijft in haar toelichting onder andere: 'Het ontwerp belooft een goed vertrekpunt te worden voor het ontwikkelen van een compleet nieuw concept voor de openbare bibliotheek. Het gebouw heeft een unieke uitstraling en heeft alles om een nieuw symbool van Helsinki te worden (...)

ALA Architects schrijft zelf in een persbericht over het ontwerp: 'Each floor will be a destination in its own right and a new exciting civic space in the heart of Helsinki. While being a traditional library space, the top floor will also act as a modern, open, flexible platform for a multitude of functions. The middle floor will offer opportunities for learning-by-doing in an environment optimized for contemporary media and latest tools. It will contain workshop spaces for music and multimedia, as well as a public sauna. A multipurpose hall, a restaurant and a cinema will be located on ground floor. The library’s facilities will offer services, as well as places to meet, to discuss, and to present ideas.'


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie