HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Den Bosch: pilot schoolBiEB voortgezet onderwijs
05-07-2013
De Bibliotheek Den Bosch en het plaatselijke Jeroen Bosch College hebben afspraken gemaakt over een langdurige en intensieve samenwerking.
Met deze samenwerking is de eerste schoolBiEB voor het voortgezet onderwijs een feit, zo laat de bibliotheek in een persbericht weten. Nu de Bibliotheek Den Bosch op vrijwel alle 52 basisscholen in de gemeente een schoolBiEB heeft geopend, ziet men het als een kleine stap om de voorzieningen van de bibliotheek ook binnen het bereik van leerlingen in het voortgezet onderwijs te brengen. Daarom starten Bibliotheek Den Bosch en het Jeroen Bosch College een pilot waarbinnen de leerlingen van het Jeroen Bosch College zich verder ontwikkelen op de gebieden leesbevordering, leesplezier, taalontwikkeling, uitbreiding van de woordenschat, informatievaardigheden en mediawijsheid. Om in de huidige samenleving optimaal te kunnen functioneren moeten leerlingen over deze vaardigheden beschikken. De bibliotheek acht zich in staat om specifiek aan de wensen en behoeften van de leerlingen van het Jeroen Bosch College tegemoet te komen en daarmee een relevante bijdrage te leveren aan het taalonderwijs in de gemeente.

Door de samenwerking worden alle 1200 leerlingen en docenten van het college lid van de bibliotheek. De bijbehorende pas geeft de leerlingen en docenten aanzienlijk meer mogelijkheden dan een normaal bibliotheekabonnement. De school en de bibliotheek zullen onder meer gebruik gaan maken van een digitale ‘bieb-omgeving’, te bereiken via de Elektronische Leeromgeving (ELO) van de school, waarmee leerlingen toegang hebben tot alle diensten van de bibliotheek. Leerlingen kunnen daarmee op school de collectie van de bibliotheek doorzoeken en vervolgens een boek op school laten afleveren. Ook kan een leerling die een werkstuk moet maken databanken als de krantenbank doorzoeken of informatie uit specialistische collecties verzamelen. Ook het lezen van een van de 35.000 e-books behoort tot de mogelijkheden.

Het partnerschap maakt het mogelijk dat bibliotheek maatwerk levert aan de leerlingen en docenten van het Jeroen Bosch College. Er zal met regelmaat worden onderzocht wat de effecten van de samenwerking zijn op bijvoorbeeld het leesgedrag en de taalvaardigheid van de leerlingen.

Zie ook dit eerdere bericht.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie