HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Kinderboekenweek 2013: Klaar voor de start!
12-07-2013
Harmen van Straaten schrijft Kinderboekenweekgeschenk, Loes Riphagen neemt het Prentenboek voor haar rekening.
Klaar voor de start!, zo luidt het motto van de 59ste editie van de Kinderboekenweek, die gehouden wordt van woensdag 2 tot en met zondag 13 oktober. Het thema van de Kinderboekenweek 2013 is Sport en spel, waarbij de schijnwerpers gericht zijn op boeken over bewegen, over winnen en verliezen, en over talent en training.

Het Kinderboekenweekgeschenk wordt geschreven door Hans van Straaten, het Prentenboek is van de hand van Loes Riphagen. De in 1958 geboren Van Straaten debuteerde in 1987 als illustrator , in 2001 verscheen De liefste kusjes zijn voor jou, het eerste boek dat hij niet alleen zelf illustreerde, maar ook schreef. Hij illustreerde ongeveer 400 boeken en schreef er ruim 50, voor alle leeftijden. Zijn illustraties werden in 2003 bekroond met de Gouden Appel van Bratislava. In datzelfde jaar won hij het Gouden Penseel van Japan, de Sankei Children’s Book Award. Van Straaten is driemaal getipt door de Nederlandse Kinderjury, onder andere voor de serie Super Jan (2009).

Loes Riphagen (1983) debuteerde in 2008 met het prentenboek Slaapkamernachtdieren en werd daarmee genomineerd voor de Kinderboekwinkelprijs. Voor Huisbeestenboel kreeg zij in 2010 een Vlag & Wimpel van de Penseeljury, Superheldjes werd in 2012 genomineerd voor de European Design Award.

In de bibliotheek krijgen leden tijdens de Kinderboekenweek het sportboekje Klaar voor de start!. Boeken scoren met sporthelden cadeau. Hierin vertellen topsporters over hun favoriete boeken toen ze jong en over hun sportbeleving op die leeftijd. Ook worden er tips gegeven hoe kinderen zelf een sport kunnen ontdekken. Bij iedere geïnterviewde sporter zijn er boekentips over de betreffende sport opgenomen. Het boek sluit af met een verhaal van Jan Paul Schutten over de Olympische waarden: excelleren, respect en vriendschap.

De Kinderboekenweek wordt officieel geopend met het Kinderboekenbal, dat plaatsvindt op dinsdag 1 oktober 2013. Dan wordt ook de Gouden Griffel bekend gemaakt en uitgereikt.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie