HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
SP Rotterdam bezorgd over mogelijke reorganisatie bibliotheek
23-07-2013
De SP-fractie Rotterdam stelt bezorgd te zijn over  een mogelijke reorganisatie van de Bibliotheek Rotterdam. Volgens de SP staan er tientallen banen op de tocht en dreigt aantasting van de kwaliteit van de dienstverlening.
De SP Rotterdam stelt op haar website dat de bibliotheek ruim een halfjaar na haar verzelfstandiging kampt met een structureel tekort van anderhalf miljoen euro, waardoor er volgens de SP een reorganisatie dreigt waarbij tientallen banen op de tocht zouden kunnen staan.

De SP geeft aan zich niet alleen zorgen te maken over de werkgelegenheid, maar ook over de kwaliteit van de dienstverlening. De SP-fractie vraagt in schriftelijke vragen aan het college om duidelijkheid over de precieze hoogte van het tekort en of het klopt dat er een reorganisatie op handen is. De SP vraagt tevens hoeveel werknemers er eventueel zouden moeten vertrekken bij een mogelijke reorganisatie. De partij wil dat de gemeente bij een eventuele reorganisatie een bijdrage levert aan de frictiekosten. Ook zou er een plan moet komen om een eventuele reorganisatie voor het personeel zo sociaal mogelijk te laten verlopen en tegelijkertijd de dienstverlening van de bibliotheek op peil te houden.
SP-raadslid Josine Strörmann: 'De gemeente Rotterdam houdt verantwoordelijkheid voor de Bibliotheek en haar personeel. Bij de verzelfstandiging was geen sprake van een zogenaamde bruidsschat. Dat lijkt nu op te breken.'

Bibliotheek Rotterdam startte anderhalf jaar geleden een reorganisatie van de dienstverlening waardoor van het toenmalige aantal van 24 filialen er uiteindelijk zes zogeheten 'hoogwaardige, bruisende wijkbibliotheken' over zullen blijven. (zie ook dit bericht). Tegelijkertijd werd ruim een jaar geleden onder de toen pas aangetreden directeur Mart Toet een proces van verzelfstandiging ingezet, met als resultaat dat per 1 januari van dit jaar de bibliotheek niet langer een gemeentelijke dienst is maar een zelfstandige stichting.
De opvolger van Mart Toet, de onlangs in dienst getreden Gert Staal, gaf enkele weken geleden in een interview in Metro aan dat de bibliotheek weliswaar financieel in zwaar weer verkeert, maar dat er geen reden is voor paniek. Staal: 'Het budget staat onder druk, maar we gaan niet in het defensief schieten. Als je blijft innoveren en daardoor relevant blijft voor je gebruikers, is er niets aan de hand. (...) Er hoeven geen collecties te verdwijnen, maar het kan volgens mij veel compacter. Die ruimte kan dan benut worden voor culturele activiteiten of bijvoorbeeld meer studiezalen, die heel populair zijn onder jongeren. De bieb moet echt de cultuurdrager van de stad worden. Mijn doel is om hem stampvol te krijgen,' aldus Staal in Metro. Staal geeft tevens aan ook meer ruimte te willen bieden aan commerciële diensten, zoals horeca, het verhuren van tablets en het aanbieden van tijdelijke kantoorruimte aan 'contentgerelateerde ondernemers'.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie