HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Zoetermeer onderzoekt nieuw concept voor samenwerking
30-07-2013
De Bibliotheek Zoetermeer wil een nieuw concept ontwikkelen waarin bibliotheek, gemeente en verschillende andere culturele, maatschappelijke en educatieve organisaties een plek krijgen en elkaar versterken.
Nadat ruim drie maanden geleden duidelijk werd dat de plannen voor het Stadsforum Zoetermeer, waarin de bibliotheek zou participeren, als gevolg van de opstelling van de Zoetermeerse D66-fractie voorlopig in de ijskast zijn gezet, heeft Bibliotheek Zoetermeer besloten zich te gaan herbezinnen op haar toekomst en meer specifiek op de huisvesting van de hoofdbibliotheek in het gebouw aan het Stadhuisplein.

Bibliotheek Zoetermeer stelt in een persbericht onder meer dat er gesprekken hebben plaatsgevonden tussen de bibliotheek en de gemeente over de herinrichting en invulling van het gebouw. De bibliotheek wil hiervoor een nieuw concept ontwikkelen, waarin bibliotheek, gemeente en verschillende andere culturele, maatschappelijke en educatieve organisaties een plek krijgen en elkaar versterken.
De bibliotheek schrijft over dit nieuwe concept: 'Dit nieuwe centrum moet een laagdrempelig, multifunctioneel middelpunt worden. Een plek waar je gemakkelijk naar binnenloopt, een fysieke toegangspoort voor maatschappelijke, educatieve en culturele informatie en participatie, met een prettige ambiance en met bruis. Een horecavoorziening zal hier deel van uitmaken. Op dit moment wordt onderzocht wat de mogelijkheden zijn voor de bibliotheek en de gemeente om dit concept met elkaar te ontwikkelen in samenwerking met organisaties in de stad die op deze gebieden actief zijn. Het is de bedoeling om ruimtes zoveel mogelijk multifunctioneel in te zetten. Momenteel huisvest de bibliotheek al de Volksuniversiteit en Meerpunt (Centrum voor Jeugd en Gezin).'

Joke Mos, directeur van Bibliotheek Zoetermeer, noemt het concept tegenover de Weekkrant vanwege de grote schaal en het grote aantal verschillende partijen die worden benaderd uniek in de bibliotheekwereld

In de maand augustus doet de bibliotheek een verkenning naar andere partijen die deel willen uitmaken van dit nieuwe centrum. In september zal het concept, in samenwerking met de gemeente en geïnteresseerde partners, vervolgens geconcretiseerd worden.

Overigens zijn ook de plannen voor het Stadsforum nog niet definitief van de baan, maar vooralsnog is onduidelijk wanneer de raad een definitief besluit zal nemen over deze plannen.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

Fred Geers
30-7-2013 17:47
Lijkt me een uitstekend plan. Je ziet in ook andere landen dat bibliotheken steeds meer multifunctioneel worden gebruikt of geintergreerd in een groter plan. Zou mooi zijn als het zou lukken.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie