HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Dordrecht eert Top Naeff
07-08-2013
In september wordt er een door de Bibliotheek A tot Z gecoördineerd festival rondom de schrijfster gehouden.
De in Dordrecht geboren (1878) en gestorven (1953) Top Naeff was de grondlegster van het meisjesboek, toneelrecensente en de eerste vrouwelijke ereburger van Dordrecht: een bijzondere vrouw, wier werk in de vergetelheid is geraakt. Om daar wat aan te doen staat Dordrecht van 5 tot en met 8 september in het teken van Top. Diverse culturele organisaties, onder coördinatie van de Bibliotheek A tot Z, houden dan het Top Naeff Festival.

Het festival wordt op 5 september om 20.00 uur geopend door Gé Vaartjes, biograaf van Naeff. Hij houdt dan een interactieve lezing over het leven en werk van de schrijfster. Om lezers (opnieuw) kennis te laten maken met de schrijfster wordt een bundel met daarin de beste korte verhalen van Top Naeff gepresenteerd, Vriendelijke anarchie, die is samengesteld door Gé Vaartjes en verschijnt bij uitgeverij Liverse.

Een greep uit de activiteiten tijdens de week: in Dordrecht zijn er allerlei plekken die een link met Top Naeff hebben en die tijdens een wandeling kunnen worden aangedaan. Her en der wordt op de route werk van Top voorgedragen, Pabo-studenten verzorgen kinderactiviteiten.

In het Nationaal Onderwijsmuseum worden van 6 tot en met 30 september aan de hand van onder meer foto’s en objecten uit de collectie van het Letterkundig Museum leven en werk van Top in beeld gebracht. Met bijzondere aandacht voor het thema onderwijs.

Viool- en gitaarbouwers De Luthiers eren Top Naeff op 8 september met een atelierconcert. De Dordtse actrice en voordrachtkunstenares Rineke Koek verzorgt een optreden waarbij Tops boeken Emplettes en De Mens het vertrekpunt zijn. Hierin laat de schrijfster de menselijke verhoudingen van begin 1900 doorklinken Koek wordt begeleid door rockgitarist Carlo Broere.

In het theater van Inter Amicos wordt op 6 en 7 september Mannen van Top voor het eerst gespeeld. Dit toneelstuk is geschreven door Ans de Mol en vertelt het leven van Top Naeff. 

Het Top Naeff Festival wordt onder coördinatie van de Bibliotheek A tot Z mogelijk gemaakt door Gé Vaartjes, Joke Herrewijn, Simone van den Akker, Elseline Knuttel, Annelies Mosterdijk, Rita Niland, Anneke Roelsma, Kristel van de Zanden, Frits Baarda, Dordrechts Museum, Huis van Gijn, Nationaal Onderwijsmuseum, De Luthiers, Letterkundig Museum, Pabo Inholland, Stichting Wezenlijk, DordtLiterair, Inter Amicos en Uitgeverij Liverse.

Meer informatie over het programma en de aanmelding voor de diverse evenementen is hier te vinden.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie