HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
BNL: VakantieBieb en Lees Meer succes
08-08-2013
Stichting Bibliotheek.nl (BNL) noemt de op 8 juli gelanceerde app VakantieBieb, via welke zowel leden als niet-leden ruim vijftig door de Bibliotheek geselecteerde e-books voor tijdens de vakantie  kunnen downloaden en lezen, een 'groot succes'. De eerder gevoerde e-bookcampagne Lees Meer heeft volgens BNL bijgedragen aan verbetering van het imago van de bibliotheek.
BNL meldt in een persbericht dat sinds 8 juli meer dan 90.000 mensen zich voor VakantieBieb hebben geregistreerd en er 400.000 e-books zijn gedownload.

De vijf via VakantieBieb meest gedownloade boeken zijn: Zes Jaar van Harlan Coben, De vergeten brief van Kate Morton, Trash van Andy Mulligan, Onder de Ombu-Boom van Santa Montefiore en De Killing van David Hewson.

De via VakantieBieb aangeboden e-books zijn nog beschikbaar tot 1 september.

BNL stelt tevens dat door de eerdere e-bookcampagne Lees Meer het imago van bibliotheken is verbeterd. Uit onderzoek van Blauw Research zou blijken dat leden en niet-leden die de campagne hebben gezien een positiever beeld van de bibliotheek hebben gekregen. Niet-leden die de campagne hebben gezien, geven bovendien vaker aan van plan te zijn om lid te worden dan niet-leden die de campagne niet hebben gezien (35% versus 12%).

Enkele andere conclusies van het onderzoek (pdf):
  • Een kwart van de ondervraagden heeft de campagne gezien (40% van de bibliotheekleden en 18% van de niet-leden) . Het meest gezien zijn de advertenties in Metro, de stationsabri’s en online banners. Hiervoor was een mediabudget beschikbaar van 180.000 euro.
  • Meer dan de helft van de Nederlanders vindt de campagne passend bij de Bibliotheek en geloofwaardig,
  • 46 procent van de mensen die de campagne hebben gezien, komt in actie: praat erover, bezoekt de website, informeert bij de Bibliotheek of meldt zich aan.
BNL meldt verder dat het 'leadgeneratietraject dat als secundair doel onder de campagne liep' nuttige kennis heeft opgeleverd over wat wel en niet werkt. Bijvoorbeeld dat mensen geen moeite hebben hun gegevens achter te laten als ze hiervoor toegang krijgen tot e-books. De campagne heeft bijna 50.000 leads opgeleverd.
Voor het daadwerkelijk omzetten van geïnteresseerden (leads) naar leden blijkt een landelijk aanbod van e-books echter wel van belang, zo plaatsen de onderzoekers als kanttekening. Lokale e-mailings laten weinig effect zien op de ledengroei. De onderzoekers schrijven hierover: 'Verwachtingen van Bibliotheken zijn wellicht te hoog, van e-book lenen via Lees Meer naar Bibliotheeklid worden is een grote stap. Momenteel is het e-bookaanbod van de Bibliotheek nog beperkt. Bovendien zijn leads soms aan de verkeerde Bibliotheek toebedeeld.'

Enkele andere bevindingen (mede naar aanleiding van feedback uit de branche):
  • De doelgroep is het beste te bereiken op tablets (Tweederde van de bezoekers gebruikt een mobiel apparaat en dat is voor 45% een iPad.)
  • Algemene banners op algemene sites (weeronline.nl, startpagina.nl) doen het goed
  • Lees Meer wordt door de bibliotheken gezien als een goede manier om de 'vernieuwende bibliotheek' neer te zetten. Verbeterpunten t.a.v. het concept: o.a. het locatiegebonden loslaten, meer media-aandacht in de provincie.
  • Ruim 85% van de bibliotheken heeft meegedaan aan de campagne, men geeft aan een volgende keer weer mee te doen.
  • Bibliotheken vinden het een goede manier om ervaring op te doen met leadgeneratie. Aarzelingen bij stelling ‘waardevol voor mijn bibliotheek’, dit heeft mogelijk relatie met de ontvangen leads.
  • Branchecommunicatie kan beter, rolverdeling BNL/PSO kan duidelijker, eerder communiceren en eenduidiger.
BNL maakte al eerder melding van een effectmeting door Blauw Research, maar brengt met deze eind juli gepubliceerde eindevaluatie (pdf) nu concretere onderzoeksresultaten naar buiten.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie