HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Jeanine Deckers: 'De openbare bibliotheek is voor iedereen, ook voor botteriken'
13-08-2013
Wie Jeanine Deckers beter wil leren kennen doet er goed aan haar blog Tenaanval te volgen. Al lezend blijkt dat ze nieuwe dingen gretig omarmt en dat zij bij alles dat zij in haar werk onderneemt de klant centraal zet. ‘We accepteren onze klanten in elk geval zoals ze zijn en we proberen ze niet op te voeden. Want de openbare bibliotheek is voor iedereen. Ook voor botteriken’, is een typische Jeanine-uitspraak.
Jeanine Deckers: 'De openbare bibliotheek is voor iedereen, ook voor botteriken'
Dat ze, in tegenstelling tot de klassieke bibliothecaris die afwacht, klanten graag opzoekt blijkt uit haar leidende rol bij de totstandkoming van inmiddels bekende fenomenen als De Strandbibliotheek, De Stationsbibliotheek en de Airport Library. Bij haar vorige werkgever ProBiblio stond ze bekend als een echte vernieuwer. Maar ze vervulde daar ook de moeilijke en ondankbare taak de afdeling bibliobussen op te heffen. Als hoofd backoffice bij de Bibliotheek Bollenstreek probeert ze tegenwoordig op creatieve manieren en met succes nieuwe doelgroepen aan de lokale bibliotheken te verbinden. Door het opzetten van een Taalcafé, cursussen computeronderwijs voor laaggeletterden en digitale inloopspreekuren geeft zij blijk van een feilloos gevoel voor de behoeftes van (potentiële) klanten.

Jeanine gelooft in het fenomeen openbare bibliotheek en kan zich behoorlijk ergeren aan de negatieve spiraal waarin veel bibliotheken terecht zijn gekomen. Door zichzelf op haar blog een militante bibliothecaris te noemen laat ze blijken dat een defaitistische houding niet bij haar past. Niet dat ze meteen op de barricades klimt, maar zij vindt wel dat bibliothecarissen meer van zich moeten laten horen en er alles aan moeten doen om uit de tuttige hoek te komen. Door een positieve en open houding, en zeker ook door haar gevoel voor humor is zij in elk geval een goede reclame voor het vak van bibliothecaris.

Na haar opleiding tot bibliothecaris in Tilburg koos Jeanine Deckers vanuit haar brede culturele belangstelling voor de richting Kunstgeschiedenis en Archeologie en studeerde zij af als architectuurhistoricus. Ondanks het feit dat architectuur natuurlijk nog steeds haar belangstelling heeft, koos zij heel bewust voor het werken met en voor mensen, in plaats van voor een meer wetenschappelijke carrière. Zonder zweverig te willen overkomen is de maatschappelijke component van het openbare bibliotheekwerk, mensen helpen zichzelf te ontplooien, haar op het lijf geschreven. David Lankes, schrijver van het inspirerende boek The Atlas of New Librarianship en professor Information Science in Syracuse is haar ‘held’. Zijn ideeën over de onmisbaarheid van openbare bibliotheken, juist in een gedigitaliseerde samenleving, spreken haar erg aan. Jeanine Deckers zit nog vol plannen en de bibliotheekbranche zal zeker nog van haar horen.

Maar collega’s en ex-collega’s hebben haar dit jaar genomineerd als Beste Bibliothecaris omdat haar hoofd wat hen betreft nu al flink boven het maaiveld uitsteekt!

Voor een videoportret van Jeanine Deckers, zie hier.

Tekst: Wendy de Graaff

Vanaf 13 augustus zullen de drie kandidaten voor de verkiezing Beste Bibliothecaris 2013 middels geschreven en gefilmde portretten (in willekeurige volgorde) aan u voorgesteld worden. Vanaf 2 september tot 2 oktober kunt u vervolgens via deze site uw stem uitbrengen op de kandidaat van uw keuze.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie