HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Plannen uitgevers voor 'Spotify voor e-books'
13-08-2013
WPG Uitgevers en het Belgische uitgeefconcern Lannoo zouden plannen hebben voor een abonnementsdienst voor e-books, waarbij voor een vast bedrag per maand digitale boeken geleend en gelezen kunnen worden.
De Vlaamse krant De Tijd meldt dit op basis van de aanmelding van een joint venture bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De joint venture zou bedoeld zijn om een platform te creëren via welke consumenten tegen een vast maandbedrag een (on)beperkt aantal e-books kunnen lenen.

Wiebe de Jager stelt op ereaders.nl dat via de abonnementsdienst een aanzienlijk aantal e-books zou kunnen worden aangeboden, aangezien de betrokken uitgeefconcerns WPG (o.a. De Arbeiderspers, A.W. Bruna, De Bezige Bij, Balans en Singel 262) en Lannoo (o.a. Meulenhoff, Boekerij en Unieboek | Het Spectrum) goed zijn voor een groot deel van de Nederlandstalige boekenmarkt.
De Jager wijst erop dat er weliswaar al vergelijkbare diensten bestaan (Yindo in Nederland en onder andere Skoobe en 24Symbols in het buitenland), maar dat die nooit echt van de grond gekomen zijn.

Onlangs werd bekend dat WPG Uitgevers ook minimaal 1000 e-booktitels beschikbaar zal stellen voor het e-bookplatform van de openbare bibliotheken, dat naar verwachting dit najaar gelanceerd zal worden.

Overigens stelt columnist (en boekhandelaar) Geert Poorthuis in HP/De Tijd dat de uitgevers met de oprichting van de abonnementsdienst bibliotheken de pas af willen snijden, namelijk door het oprichten van een eigen (digitale)  bibliotheek. Volgens Poorthuis lijkt de rol van de bibliotheek voor wat betreft het verspreiden van digitale cultuur hiermee uitgespeeld. Poorthuis: 'Als ik directeur was van van een plaatselijke bibliotheek zou ik me over deze ontwikkeling ernstige zorgen maken. Want ik geef u op een briefje dat WPG en Lannoo er niets voor voelen om hun eigen bedrijf te laten beconcurreren door zwaar gesubsidieerde instellingen, (...). De twee uitgevers zullen het aanbod dat zij afstaan aan de bieb beperkt houden en groot inzetten op hun eigen bedrijfs- en verdienmodel. Daarmee is dan effectief de rol van de bibliotheek bij het verspreiden van digitale cultuur uitgespeeld.'

Zie ook de blogpost van Erna Winters naar aanleiding van de berichtgeving over de mogelijke lancering van een abonnementsdienst voor e-books door WPG en Lannoo.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

Kees van Hensbergen
13-8-2013 15:57
Toch vreemd dat op grond van 1 berichtje in een krant, een bericht dat ik niet bevestigd heb gezien door de twee genoemde uitgevers, iedereen lijkt aan te nemen dat het boek-spotify nu uiteindelijk gaat starten. En nog wel buiten de bibliotheken om.
Geert Poorthuis omarmt de complot-theorie al volledig,bibliotheken buitenspel in digitale cultuur. Logisch natuurlijk dat hij dit opschrijft, dan wordt zijn column beter gelezen en geciteerd, om maar even een andere complottheorie van stal te halen...
Misschien eerst maar even wachten op persberichtje van uitgeverszijde ?

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie