HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
MKB Deventer pleit voor bibliotheek aan Stromarkt
15-08-2013
MKB Deventer heeft zich in de discussie over de nieuwe locatie van de centrale bibliotheek Deventer uitgesproken voor vestiging in het voormalige SNS-gebouw aan de Stromarkt.
Het Deventer midden- en kleinbedrijf wordt gesteund door de Vereniging Commercieel Onroerend goed Deventer (VCOD). Beide organisaties noemen vestiging aan de Stromarkt 'beduidend beter voor de binnenstad´, zo wordt gemeld op de website deOndernemer.nl.

Er bestaan al langer plannen voor een verhuizing van de bibliotheek, aangezien het huidige onderkomen aan de Brink niet meer voldoet aan de eisen van deze tijd. Lange tijd was het voormalige SNS-gebouw aan de Stromarkt in beeld als locatie voor een nieuw onderkomen, waarbij ontwikkelaar NV Bergkwartier samen met de bibliotheek verantwoordelijk zou zijn voor de realisatie. NV Bergkwartier trok zich echter later terug. Het plan was financieel niet uitvoerbaar voor de NV Bergkwartier door de nieuwe eisen die banken tegenwoordig stellen. Daarna werd besloten te onderzoeken of een gebouw met minder vierkante meters voor minder geld wel te realiseren is. In dit kader kwam, naast twee varianten voor de Stromarkt, ook vestiging in het voormalige Gymnasium Hegius aan de Nieuwe Markt in beeld. Dit haalbaarheidsonderzoek is inmiddels afgerond.
Na de zomer moeten het college en de raad zich, mede naar aanleiding van het haalbaarheidsonderzoek, uitspreken over de gewenste locatie voor de nieuwe bibliotheek. Voor de bibliotheek moet dan ook vastgesteld worden op welke manier het mogelijk is de decentrale vestigingen te handhaven en tegelijk (met lagere huisvestingslasten) nieuwbouw te realiseren, zo stelt Jos Debeij, directeur Bibliotheek Deventer, in een blogpost op de website van de bibliotheek.

MKB Deventer en de VCOD hebben zich nu dus gemengd in de discussie over de nieuwe locatie door een voorkeur uit te spreken voor de Stromarkt. Voor beide organisaties is het 'zonneklaar dat een keuze voor de SNS-locatie beduidend meer in het belang van de binnenstad is', aldus deOndernemer.nl. Ze halen het Economisch Actieplan aan waarin de ideale winkelroute wordt omgeschreven. 'De locatie SNS sluit hier naadloos op aan.'

De stellingname van MKB Deventer en de VCOD lijkt aan te sluiten bij een onderzoek van I&O Research van een jaar geleden naar aanleiding van een discussie in Enschede over een mogelijke verhuizing van de bibliotheek aldaar. Om de effecten van de mogelijke verhuizing van de Enschedese bibliotheek in kaart te brengen deed I&O Research onderzoek naar de mate van 'combinatiebezoek' aan de bibliotheek met de winkels, horeca en warenmarkt in de binnenstad. Een van de conclusies van de onderzoekers was dat de bijdrage van de bibliotheek aan de traffic in het winkelgebied tussen 13 en 20 procent is.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie