HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Congres distributiemodellen voor bibliotheken
22-08-2013
Op 1 november organiseert de Universiteit Groningen in Apeldoorn een congres voor bibliotheken over de distributiemodellen in het noorden van het land.
Het congres wordt georganiseerd door COPE, Center for Operational Excellence, het nieuwe onderzoeks-en valorisatiecentrum van de faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen.

Tijdens het jaarlijkse congres presenteert het COPE huidige studies, kansen voor toekomstig onderzoek en laat het enkele vooraanstaande professionals uit het vakgebied aan het woord. Rondom de onderwerpen ‘Optimalisatie van bibliotheeknetwerken’ en ‘Collectiebeleid van bibliotheken in een veranderende omgeving’ is voor het congres een aparte track samengesteld, vooral bedoeld voor geïnteresseerden uit de wereld van onderzoek en bibliotheek, zo meldt het SIOB.

Het SIOB werkt in een Dinalog (Dutch Institute for Advanced Logistics) onderzoeksproject samen met de Rijksuniversiteit Groningen op het gebied van bovengenoemde onderwerpen. Dit gebeurt met name in het kader van het door SIOB benoemde thema 'Innovatie rond distributie en logistiek'. De komst van de Nationale Bibliotheek Catalogus (NBC), waardoor bibliotheekleden via internet alle in Nederland beschikbare media zullen kunnen zien en reserveren, zal een heel nieuwe dynamiek opleveren in de logistiek, aldus het SIOB. Het onderzoek door COPE is bedoeld om hiervoor oplossingen te vinden. Vragen waar in het kader van het onderzoek onder andere naar gekeken wordt zijn: Hoeveel groter zal de vraag naar media worden als de NBC+ landelijk gebruikt gaat worden? En welke extra kosten brengt dat met zich mee? Is het slimmer om de boeken heen en weer te sturen of juist te bewaren in een of meerdere landelijke depots? Hoe loopt de financiering (boeken zijn aangeschaft op kosten van een lokale gemeenschap)? Welke afspraken zijn nodig tussen bibliotheken over het delen van de collecties? Kunnen we goederenstromen klusteren?

Het is de bedoeling dat de logistieke modellen in 2013-2014 worden opgeleverd, getoetst en uitgevoerd. Hiervoor brengt het SIOB betrokken organisaties bij elkaar (SPN, Plusbibliotheken, NBD, TNT etc.).

Voor meer achtergrondinformatie over het Dinalog-onderzoek, zie het jaarverslag van Dinalog (pdf) (met name p. 15, p. 20-24 en p. 27)

Tijdens het congres op 1 november zullen onder andere presentaties bij te wonen zijn van Norma Verheijen (SIOB) over 'Collectie Nl. in Context', van Gerlach van der Heide (Rijksuniversiteit Groningen) over 'Optimaal beheer van een bibliotheeknetwerk met een centraal depot' en van Peter T.E. Kok (de Bibliotheek Midden-Brabant) over 'Collectievorming in praktijk'. Ronald Spanier (Directeur Servicecentrum Flevolandse Bibliotheken) en Iris F.A. Vis (Rijksuniversiteit Groningen) zullen een workshop verzorgen met als titel 'Het Physical Internet concept voor bibliotheken'

Zie voor meer informatie over het congres het bericht op de SIOB-website.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie