HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Samenwerking Bibliotheek Rotterdam en kinderdagverblijven
27-08-2013
Bibliotheek Rotterdam start met een proef in het kader waarvan intensief samengewerkt wordt met kinderdagverblijven. 
De bibliotheek start met de proef op kinderdagverblijven van Kindergarden, een organisatie die professionele kinderopvang biedt, in Hillegersberg en Kralingen.

De deelnemende kinderdagverblijven krijgen iedere maand een nieuw leespakket en pedagogisch medewerkers worden getraind door een leesconsulent van de bibliotheek, onder andere om niet alleen het boek te gebruiken tijdens het voorlezen, maar ook andere attributen die een rol spelen in het verhaal. 
Voor elke leeftijdscategorie wordt een leespakket samengesteld dat een aantal keren per jaar wordt ververst. Dit kost het kinderdagverblijf 4 euro per kind per jaar, zo meldt Kinderopvang Totaal.  Op de betrokken vestigingen van Kindergarden wordt een speciaal leeshoekje ingericht (zie hier voor een foto) en voorlezen maakt een vast onderdeel uit van het dagprogramma. Ook worden de ouders bij het project betrokken, zodat ze ook thuis meer gaan voorlezen.

Het primaire doel van het project is dat kinderen meer plezier krijgen in lezen. 'De kinderen worden uitgedaagd. Het leesplezier staat voorop,' aldus Agnes Zaal van Bibliotheek Rotterdam in een artikel over het project in De Telegraaf. 'Uit diverse onderzoeken blijkt dat lezen de woordenschat vergroot, waardoor zij weer beter gaan lezen en dat werkt taalachterstanden weg. Het voorlezen krijgt een vaste plaats in de dagindeling op de crèche,' aldus hetzelfde artikel.
De bibliotheek had aansluitend bij het traject in het kader van Bibliotheek op school al plannen om met een nieuw educatief programma te beginnen gericht op voorschoolse instellingen, toen Kindergarden het verzoek deed voor een samenwerking, aldus De Telegraaf.

Als de pilot een succes blijkt, wil de bibliotheek het initiatief uitrollen naar 
meer kinderdagverblijven en peuterspeelzalen in Rotterdam, vooral naar wijken waar kinderen de Nederlandse taal minder goed beheersen.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie