Gisteren heeft de ministerraad ingestemd met het voorstel van minister Bussemaker voor nieuwe bibliotheekwetgeving, de zogeheten Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen (Wsob). Het wetsvoorstel gaat nu voor advies naar de Raad van State.
Het ministerie van OCW meldt in
een persbericht dat de wet hard nodig is omdat de huidige wet uit de jaren tachtig stamt, toen een bibliotheek nog een gebouw was met boeken, kranten en tijdschriften, terwijl de bibliotheek inmiddels veel meer is. De nieuwe wet legt huidige functies, zoals die van ontmoetingsplaats, cultureel centrum en studieplek voor scholeren, vast als maatschappelijke taak en definieert de publieke waarden van de openbare bibliotheek.
Het ministerie wijst er verder op dat er inmiddels naast het gebouw ook een digitale bibliotheek bestaat. Met de nieuwe wet wordt de inkoop centraal geregeld en worden online en fysieke content beter op elkaar afgestemd, aldus het persbericht. De KB wordt verantwoordelijk voor deze landelijke digitale bibliotheek en gaat ook – in overleg met de bibliotheeksector - centraal de e-content inkopen.
In het persbericht - dat als kop heeft: 'Toegang tot bibliotheken gewaarborgd met nieuwe wet' - wordt benadrukt dat de wet ervoor zorgt dat burgers toegang tot de bibliotheek houden als het filiaal in hun gemeente sluit. 'Gemeenten die hun bibliotheek willen sluiten moeten hierover afspraken maken met naburige gemeenten, zodat lezers daar terecht kunnen om boeken te lenen,' aldus het persbericht. Dit element werd ook al vermeld in
de ledenbrief van de VNG van 27 juni jl waarin zij haar leden informeert over het wetsvoorstel en over de inhoud van de bestuurlijke overeenkomst 2013-2014 tussen het ministerie van OCW, het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de VNG.
Uiteindelijk moet er volgens de minister een landelijke bibliotheekpas komen waarmee ook digitaal geleend kan worden, meldt
nu.nl.
De Volkskrant stelt dat minister Bussemaker de nieuwe wet ziet als een steun in de rug voor de bibliotheken, die vaak vanwege gemeentelijke bezuinigingen zwaar onder druk staan. 'Het is dan wel geen financiële hulp, maar het zal de bibliotheken zeker helpen om beter aan te sluiten bij de huidige situatie, denkt de minister,' aldus
de Volkskrant.
Tussen 19 april en 19 mei jl vond een
internetconsultatie over het
wetsvoorstel plaats, waarna in juni een advies volgde van de
Raad voor Cultuur, met daarop reacties van
VOB,
SIOB en VNG.
De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer. Beoogde datum van inwerkingtreding is 1 januari 2015.