HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bijeenkomst Digisterker op 9 oktober
10-09-2013
Op 9 oktober organiseert de VOB in samenwerking met Novay een bijeenkomst over het programma Digisterker. Binnen Digisterker is de cursus 'Werken met de e-overheid' ontwikkeld. 
De bijeenkomst is met name gericht op bibliotheekdirecteuren. De bijeenkomst is bedoeld om te komen tot 'een mogelijke versnelling van de samenwerking gemeente/bibliotheek op het gebied van de digivaardigheden e-overheid,' aldus de VOB. In de bijeenkomst komen onder andere aan bod: hoe de cursussen bijdragen aan een versterking van de maatschappelijke rol van de bibliotheek en de samenwerking daarin met lokale partners, zoals de gemeente. Er wordt ingegaan op de vraag hoe de bibliotheek zich het beste kan presenteren als een geschikte kandidaat voor ondersteuning en realisatie van maatschappelijke doelen van de gemeente. Daarnaast maken een aantal collega-bibliotheken die reeds met Digisterker werken de deelnemers deelgenoot van hun ervaringen met Digisterker, zo meldt de VOB.  

Digisterker is bijna twee jaar geleden gestart in Enschede als een pilotproject, waarin onder andere Bibliotheek Enschede, het UWV, de Belastingdienst, en de Gemeente Enschede participeren.  Novay, een 'not-for-profit' onderzoeks- en adviesinstituut dat zich richt op ICT-innovaties, concludeerde vorig jaar op basis van tijdens deze pilot opgedane ervaringen dat bibliotheken een belangrijke rol kunnen spelen bij het informeren van burgers die moeite hebben met digitale overheidsdienstverlening. (Zie ook hier)
Inmiddels doen ook  Den Haag, Groningen, Hengelo, Rotterdam, Utrecht en Zwolle mee aan het programma, dat na de Enschedese pilot door Novay verder wordt uitgerold.

In het kader van Digisterker is de cursus 'Werken met de e-overheid' ontwikkeld, in het kader waarvan minder digivaardige mensen worden geholpen om te werken met de elektronische dienstverlening van de overheid. Het belang van deze zogeheten e-overheid neemt toe, reden om burgers vaardiger te maken in het gebruik van de elektronische diensten van de overheid. Bibliotheken kunnen hierbij een belangrijke rol spelen.  In het kader van de cursus doen cursisten in een kleine groep en onder begeleiding van docenten stapsgewijs ervaring op met belangrijke vaardigheden voor het werken met de elektronische overheid. Te denken valt bijvoorbeeld aan leren werken met DigiD, ‘zoeken en vinden’, ‘aanvragen’, ‘een afspraak maken’, mijn-omgevingen (zoals de Werkm@p, Mijn toeslagen en MijnOverheid) en Regelhulp.

Het programma Digisterker betekent voor bibliotheken onder meer dat ze zich kunnen presenteren als strategisch partner voor de gemeente, zo stelt de VOB. 'De bibliotheek kan bij de realisatie van cursussen "Werken met de e-overheid" een belangrijke ondersteuning aan de gemeente bieden. De bibliotheek beschikt immers over de expertise, de faciliteiten en de toegang tot de doelgroep van de cursussen. De bibliotheek versterkt met Digisterker, door inhoudelijke samenwerking met de gemeente, haar strategische partnerschap met de gemeente en andere overheden, zoals het UWV en de Belastingdienst. Digisterker past voor bibliotheken uitstekend in de branchestrategie  "de Bibliotheek levert waarde", waarin de Bibliotheek maatschappelijk ondernemer wordt. Digisterker biedt de bibliotheek de mogelijkheid om een strategische partner van de gemeente te worden,' aldus de VOB (pdf).

Het Digisterker-programma is een initiatief van Novay, met de inhoudelijke en financiële steun van landelijke overheidsorganisaties (Belastingdienst, UWV, Ministerie van VWS en Logius). 

Voor meer informatie over de bijeenkomst op 9 okotober, zie hier.
Zie ook de website van Digisterker.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie