HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Deelname aan De Nationale Voorleeswedstrijd onderzocht
13-09-2013
Uit het onderzoek blijkt dat deelnemende basisscholen ‘echte leesscholen’ zijn.
Ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van De Nationale Voorleeswedstrijd heeft Stichting Lezen laten onderzoeken waarom scholen en docenten eraan meedoen. Wat motiveert hen en wat levert het in hun ogen op voor de leerlingen?

Ongeveer een op de vijf deelnemende scholen heeft meegewerkt aan een enquête om hierop een antwoord te krijgen. De belangrijkste resultaten werden door Niels Bakker samengevat in het rapport Het besmet kinderen met het lezen-is-leuk virus!.

Uit het rapport blijkt dat veel scholen trouwe deelnemers zijn aan De Nationale Voorleeswedstrijd: bijna driekwart heeft al vijf keer of vaker meegedaan, met als een van de overwegingen dat deelname relatief weinig tijd kost en het (voor)lezen desondanks een stevige impuls kan geven.

Voor leerkrachten zijn het promoten van voorlezen, het promoten van zelf (stil) lezen en het promoten van kinder- en jeugdboeken bij leerlingen de belangrijkste aspecten. Zij hopen – en verwachten – dat hun leerlingen zo kennismaken met kinder- en jeugdboeken.

Voor deelnemende scholen blijkt De Nationale Voorleeswedstrijd een manier om het (voor)lezen praktisch vorm te geven. Het blijken echte leesscholen te zijn: ze besteden veel aandacht aan activiteiten als vrij lezen en voorlezen en aan het onderhouden van een goede boekencollectie.

Het volledige onderzoeksrapport is hier te lezen.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie