HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Deurne mogelijk naar Cultuurcentrum
18-09-2013
De wethouder vindt een nieuw burgerinitiatief ‘heel interessant’.
Afgelopen vrijdag 13 september heeft in Deurne de Werkgroep Behoud de Bieb een nieuw plan voor de bibliotheek aangeboden aan de gemeenteraad, zo bericht De Weekkrant. Drie maanden geleden kwam de werkgroep al met een Manifest voor de Bibliotheek (Zie hier voor de volledige tekst van het manifest (PDF).). Het zag er tot voor kort naar uit dat de Bibliotheek Deurne, een vestiging van de honderd jaar bestaande Bibliotheek Helmond-Peel, zou worden opgesplitst in schoolbibliotheken en een afhaalpunt voor volwassenen. In april toonden echter ook de Deurnese scholen zich niet gelukkig met deze oplossing.
Het nieuwe plan voorziet van de Werkgoep Behoud de Bieb in een volwaardige bibliotheekvoorziening in het Cultuurcentrum Martien van Doorne.

Op een debatavond eerder dit jaar toonden de meeste fracties zich voorstander van behoud van de bibliotheek, maar dat nam niet weg dat er bezuinigd zou worden. De raad besloot in juni 2011 om de subsidie voor de  bibliotheek (650.000 euro) met ingang van 2015 met 60 procent te korten, zodat er vanaf 2015 nog een jaalijks budget van 250.000 euro overblijft. De Werkgroep werd gevraagd een onderbouwd alternatief te presenteren. Die ging afgelopen zomer aan de slag met een architect om de bouwtechnische mogelijkheden in het Cultuurcentrum te onderzoeken. Daar is volgens de Werkgroep voldoende ruimte om de bibliotheek een plek te geven.

Wethouder Jasper Ragetlie, die eerder dit jaar op zijn weblog uitvoerig over de kwestie schreef, noemt het initiatief van de Werkgroep in het Eindhovens Dagblad ‘heel interessant’. ‘Ik vind dat de werkgroep goed werk heeft verricht. Ze hebben een uitgebreide studie uitgevoerd, er zijn veel zaken afgewogen en dat past heel erg in het 'Deurne Koerst op Eigen Kracht-verhaal' zoals wij dat graag zien. Een dikke pluim. In het cultuurcentrum kun je tot combinaties komen van lezen, educatie, media, kunst en cultuur.’

De directie van de bibliotheek heeft voor het college geïnventariseerd wat de mogelijkheden zijn binnen een budget van 250.000 euro per jaar.

In het Cultuurcentrum is de bibliotheek welkom. Directeur Maarten van de Kerkhof: ‘Een integratie van de bieb en het cultuurcentrum is wat mij betreft een goed idee. Ik denk dat er een win-winsituatie uit kan voortkomen.’

Zie ook de eerdere berichten over de Bibliotheek Deurne, hier, hier en hier.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie