HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Vancis gaat digitale infrastructuur BNL hosten
19-09-2013
IT-dienstverlener Vancis gaat de infrastructuur hosten van Stichting Bibliotheek.nl (BNL). Vancis verzorgt de migratie van de systemen van BNL naar de cloudinfrastructuur in zijn datacentra en neemt ook het technisch beheer van de systemen en databases op zich.
Beide partijen hebben daartoe een contract getekend voor twee jaar met de optie tot verlenging, zo meldt BNL. Het gaat daarbij volgens berichtgeving van Computable om een mogelijk maximale looptijd van 8 jaar (tweemaal een optie tot verlenging van elk maximaal drie jaar). De totale contractwaarde is volgens Computable zes miljoen euro.

Computable
stelt verder: ‘BNL wil af van de werkzaamheden op het gebied van hosting, housing en beheer van nu nog zo'n driehonderd servers. Door dit in handen te leggen van één partij en te kiezen voor een schaalbare cloudoplossing verwacht de stichting een betere service en lagere kosten. Ook verwacht BNL door deze ontzorging zich beter te kunnen concentreren op de verdere ontwikkeling van de digitale bibliotheek in Nederland. (…) Op softwaregebied blijft BNL verantwoordelijk voor het functioneel beheer; het applicatiebeheer van de diverse bibliotheeksystemen ligt bij de desbetreffende softwareleveranciers.’

Diederik van Leeuwen, directeur van BNL, licht toe: ‘In Vancis hebben we een goede partner gevonden voor een betrouwbare infrastructuur. En die is voor ons cruciaal. Bibliotheken willen hun leden te allen tijde online diensten aanbieden. Nu Vancis deze opgave op het gebied van hosting, housing en beheer van ons overneemt, kunnen wij ons meer richten op de verdere ontwikkeling van de digitale bibliotheek.'

Computable meldt dat het migratietraject volgens BNL 'bij aanvang van het contract en na afloop van het contract complex, risicovol en kostbaar is voor zowel de leverancier als voor Bibliotheek.nl en het geruime tijd in beslag neemt'. Een complicerende factor zou verder zijn dat het bibliotheeklandschap versnipperd is, met een grote verscheidenheid in het gebruik van websites en systemen. BNL verwacht van Vancis dat het hostingbedrijf adequaat kan omgaan met dit speelveld waarin allerlei belangen van talloze partijen, zoals bibliotheken en overheidsinstanties, meespelen, aldus Computable.

Vancis is onderdeel van Stichting Surf, de ict-dienstverlener voor het hoger onderwijs, maar opereert als een marktpartij. Het bedrijf heeft datacentra in Amsterdam (Science Park) en Almere en is specialist in datacenter- en clouddiensten, managed services en technisch applicatiebeheer.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie