HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Walcheren krijgt VoorleesExpress
20-09-2013
Het voorleesproject gaat half oktober in Vlissingen van start.
Walcheren krijgt VoorleesExpress
De Bibliotheek Vlissingen introduceert binnenkort de VoorleesExpress Walcheren voor gezinnen waarvan kinderen en ouders moeite hebben met taal. Twintig weken lang komt er een vaste voorlezer eenmaal per week met verschillende boeken bij het gezin langs. Op die manier komen kinderen in aanraking met geschreven en gesproken Nederlands. Dit stimuleert hun taalontwikkeling en hierdoor presteren ze beter op school.

Tijdens de bezoekjes wordt er ook veel aandacht besteedt aan het ritueel om het voorlezen heen, zoals het zoeken van een rustig moment, een goede voorleesplek en leuke boekjes. Juist dat voorleesgevoel zorgt ervoor kinderen zich concentreren en van lezen gaan genieten. Het project stimuleert en begeleidt de gezinnen om het (voor)lezen een terugkerend ritueel te laten worden. Zelfs als ouders moeite met de taal of met lezen hebben, zijn er volgens de bibliotheek voldoende mogelijkheden waarop zij hun kinderen kunnen helpen met de taalontwikkeling en het ontwikkelen van leesplezier.

Bij het project wordt er interactief voorgelezen: naast het voorlezen wordt er gesproken over het verloop van het verhaal en situaties die voorkomen in het boek. Voorwerpen en dieren in het boek worden benoemd en kinderen leren aan de hand van plaatjes te praten over wat ze zien. Navertellen, herhaling, fantaseren en herkenning zijn hierbij belangrijk.

De VoorleesExpress wordt gecoördineerd door de Bibliotheek Vlissingen in het kader van haar voor- en vroegschoolse educatiebeleid.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie