HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Gent betrekt jongeren bij vormgeven nieuwe bibliotheek
24-09-2013
Onder het motto ´Bomb the bib´ roept de Bibliotheek Gent jongeren op suggesties te geven om de jongerenafdeling van de in 2015 te openen nieuwe centrale bibliotheek aan De Krook vorm te geven.
In 2015 zal een nieuwe centrale bibliotheek openen aan de Waalse Krook. Bibliotheek Gent wil nu de veranderende noden en behoeften van de jeugd in kaart brengen, achterhalen wat jongeren verwachten van een bibliotheek van de toekomst en hen nu al van dichtbij betrekken bij de invulling ervan. Bibliotheek Gent meldt hierover: ‘In de nieuwe bibliotheek, ontworpen door architecten TV RCR Aranda Pigem Vilalta Arquitectes/COUSSÉE & GORIS is plaats voorzien voor een jongerenafdeling voor jongvolwassenen vanaf 13 jaar. Om jongeren mee te laten nadenken over de invulling van deze plek, is een heus jongerenparticipatietraject uitgestippeld. iMinds staat in voor de methodologie van het zogenaamde “Living Lab proeftuinonderzoek Bib2.0” REC radiocentrum en de Gentse jeugddienst moedigen de Gentse jongeren aan om mee te doen.’

Tegenover Het Nieuwsblad licht Nathalie De Neve, medewerker marketing van de bibliotheek, toe: 'Tot nog toe is het hele bibliotheekwezen georganiseerd vanuit de lijn uitgever-boek-organisatie, maar ik denk dat we van de gelegenheid van de verhuizing ook gebruik moeten maken om te durven nadenken vanuit het standpunt van de gebruiker van de bibliotheek. Dat geldt zeker voor jongeren, want zij zijn de groep die het meest evolueert. (…) Wij gaan er van uit dat de bibliotheek wel een en ander te bieden heeft, maar wij kennen niet alle noden van de jongeren. Een bibliotheek heeft de reputatie van een stille plek te zijn. Maar misschien moet je daar voor jongeren wel durven van afwijken? En moet je hen een ruimte geven waar ze in groep dingen kunnen doen, niet noodzakelijk in stilte. De grote architectuurlijnen van het gebouw liggen natuurlijk wel al vast, maar we hebben echt nog wel ruimte om binnenin aanpassingen te doen. Daarom dat we nu met een participatieproject starten en op zoek gaan naar de mening van de jongeren. Wat willen ze dat er in de bib aanwezig is? Welke accomodatie verlangen ze?'

Het traject, dat loopt van half september tot december 2013, gaat gepaard met een publiciteitscampagne met als motto ‘Bomb the bib’, via welke jongeren aangemoedigd worden ‘de bib te bombarderen met nieuwe, frisse en explosieve ideeën die kunnen worden meegenomen in de plannen voor een eeuwig jonge bibliotheek,’ aldus Bibliotheek Gent. Startpunt van het traject is een enquête die onder zoveel mogelijk jongeren zal worden verspreid. Daarna volgt een reeks van actieve brainstorm- en co-creatiesessies, onder meer in de bibliotheek zelf. Eindpunt van het traject is een lijst van aanbevelingen die de ontwerpers kan inspireren in de verdere ontwikkeling. Invullen van de enquête kan op een aantal pc's in de bibliotheek aan het Woodrow Wilsonplein en via de website Bomb de bib.

Zie ook dit filmpje waarin in het kader van de Bomb the bib-campagne een aantal jongeren gevraagd wordt naar hun visie op de bibliotheek.
Zie verder deze reportage van AVS Nieuws.Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie