HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
OCLC neemt aandelen HKA over
02-10-2013
De bedrijven gaan samenwerken om de ontwikkeling en levering van innovatieve bibliotheekdiensten te versnellen.
OCLC heeft per 1 oktober de aandelen overgenomen van Huijsmans en Kuijpers Automatisering B.V. (HKA), een organisatie die automatiseringssystemen voor bibliotheken, onderwijsinstellingen en culturele organisaties ontwikkelt, implementeert en beheert.

Dankzij de samenwerking met HKA, dat de Wise-productlijn levert, zullen de bibliotheekdiensten van OCLC in Nederland worden uitgebreid en verbeterd. OCLC beheert momenteel de infrastructuur voor interbibliothecair lenen voor de meerderheid van de Nederlandse bibliotheken en biedt catalogiseerdiensten aan via het GGC (Gemeenschappelijk Geautomatiseerd Catalogiseersysteem) en het wereldwijd gezamenlijk gedeelde catalogiseersysteem WorldCat. Medewerkers van OCLC en HKA zullen vanaf nu samenwerken om de ontwikkeling en levering van innovatieve bibliotheekdiensten te versnellen.

Skip Prichard, OCLC president en CEO: ‘De expertise van het HKA-team en de kwaliteitsdiensten die zij leveren zijn een belangrijke ondersteuning voor bibliotheken in Nederland. De wijze waarop HKA de klanten bedient met innovatieve oplossingen past perfect bij het samenwerkingsverband OCLC. Samen zullen we werken aan de uitbreiding en groei van onze diensten ten behoeve van onze missie om effectiviteit en meerwaarde te creëren voor de lidbibliotheken in Nederland en elders.’

De 29 medewerkers van HKA zullen vanuit de vestigingen in Paterswolde en Oss de openbare bibliotheken blijven bedienen. De Wise-productlijn, inclusief bicatWise, zal de komende jaren verder onderhouden en ontwikkeld worden. Voor de toekomst wordt onderzocht welke kansen er zijn om ten behoeve van de gezamenlijke klantenkring cloud-oplossingen geïntegreerd te gaan ontwikkelen.

Henk Kuijpers, directeur HKA: ‘Bij HKA zijn we erg trots dat we onderdeel zijn geworden van OCLC. Door de kennis van HKA over openbare bibliotheken samen te voegen met de cloud-technieken van OCLC kan de volgende generatie bibliotheeksystemen worden ontwikkeld. Deze stap is niet alleen belangrijk voor ons, maar zeker ook voor onze klanten. Zij kunnen de komende jaren gaan profiteren van de nieuwe dienstverlening en producten van deze samenwerking.’ Henk Kuijpers, Jos Huijsmans en Paul Lucassen blijven aan als directeur van HKA.

Huijsmans en Kuijpers Automatisering BV (HKA) ontwikkelt, implementeert en beheert IT-systemen voor bibliotheken, educatieve en culturele organisaties. Momenteel maakt 60% van de openbare bibliotheken in Nederland gebruik van het Wise-systeem. Daarnaast heeft HKA de laatste jaren een aantal theaters en een groot aantal scholen mogen verwelkomen als klant.

OCLC is een samenwerkingsverband zonder winstoogmerk met als leden wetenschappelijke en openbare bibliotheken, documentatiecentra, musea, archieven en andere culturele instellingen. Momenteel maken 25.900 bibliotheken in 170 landen gebruik van de diensten van OCLC. Samen met haar leden creëert OCLC WorldCat.

Vorige week werd overigens bekend dat Bibliotheek Rotterdam overstapt op BicatWise, het bibliotheeksysteem van HKA. Bibliotheek Rotterdam heeft enkele maanden geleden een aanbesteding uitgeschreven voor een nieuw bibliotheeksysteem en onlangs besloten de opdracht tot vervanging van het bestaande bibliotheeksysteem aan HKA te gunnen.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie