HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
De drie beste bibliotheken van Nederland staan dit jaar in Arnhem, Nieuwegein en Laren
03-10-2013
Tijdens een feestelijk evenement in het Beatrix Theater te Utrecht zijn vandaag de bibliotheken Laren, Nieuwegein en Arnhem verkozen tot Beste Bibliotheek van Nederland 2013 in respectievelijk de categorieën kleine, middelgrote en grote bibliotheek. Beste Bibliothecaris werd dit jaar Jan van Bergen en Henegouwen van Bibliotheek Schiedam.

De drie beste bibliotheken van Nederland staan dit jaar in Arnhem, Nieuwegein en Laren
De NBD Biblion Awards werden uitgereikt door oud-minister Hedy d’Ancona, Anne Vegter en en Ron Holman als voorzitters van de drie verschillende jury's.

Voor het eerst zijn prijzen toegekend in drie categorieën: openbare bibliotheken met een werkgebied vanaf 80.000 inwoners (‘grote’ bibliotheken), openbare bibliotheken met een werkgebied van 20.000-80.000 inwoners (‘middelgrote bibliotheken’) en openbare bibliotheken met een werkgebied tot 20.000 inwoners (‘kleine’ bibliotheken). Voor deze indeling is gekozen om een gelijkwaardiger speelveld te creëren voor de deelnemende bibliotheken.

Winnaars
Bij de grote bibliotheken is de openbare bibliotheek van Arnhem door een onafhankelijke jury onder voorzitterschap van oud-minister van WVC Hedy d’Ancona gekozen tot Beste Bibliotheek van Nederland 2013. De pas geopende fonkelnieuwe bibliotheek (Rozet) in de Gelderse hoofdstad wordt door de jury geroemd als inspirerend voorbeeld voor vakgenoten.

Bij de middelgrote bibliotheken is Nieuwegein (De Tweede Verdieping) gekozen tot beste van Nederland. ‘De jury onder voorzitterschap van cultuurredacteur Ron Holman (NOS) is onder de indruk van de ondernemingslust van de bibliotheek, die een duidelijke keuze heeft gemaakt om, naast het aanbieden van de traditionele media, een lokaal informatiecentrum te zijn, waarmee zeer uiteenlopende doelgroepen bij de bibliotheek betrokken worden.’

De beste ‘kleine’ bibliotheek van Nederland staat in Laren. ‘Afgezien van het nagenoeg perfecte uiterlijk wordt de jury onder voorzitterschap van Dichter des Vaderlands Anne Vegter getroffen door de actieve samenwerking met de andere bewoners van het Brinkhuis en de kwaliteit van de na de brand in 2011 nieuw opgebouwde collectie.’

Beste Bibliothecaris van Nederland 2013
Lezers en genodigden van Bibliotheekblad bepaalden via stemming wie zich een jaar lang Beste Bibliothecaris van Nederland mag noemen. Winnaar van deze persoonlijkheidsprijs voor professionals die gedurende een reeks van jaren een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van het vak leveren, werd Jan van Bergen en Henegouwen (werkzaam voor de Bibliotheek Schiedam). Hij bleef daarmee zijn vakgenoten Jeanine Deckers (Bibliotheek Bollenstreek) en Annemarie van Essen (Rijnbrink Groep) voor.

Zie ook dit bericht.

Foto: Frank Hoyinck


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (2)

nico wegter
4-10-2013 12:28
Geachte Mevrouw, Mijnheer,

van harte proficiat mey deze uitverkiezing. Zeer verdiend! Ga zo door, wij - dwz de inwoners van Laren EN de buurgemeenten- genieten er allemaal van.

Nico Wegter
Fractievoorzitter D66 - Laren
Ellen
11-10-2013 22:59
 Als "Arnhems meisje" ben ik ontzettend trots dat "onze bieb" gewonnen heeft!

felcitaties voor alle medewerkers!

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie