HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Boeken Tropeninstituut deels van vernietiging gered
11-10-2013
De wegens bezuinigingen afgedankte collectie gaat gedeeltelijk naar Den Haag, Leiden en Urk.
Een klein deel van de bibliotheekcollectie van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in Amsterdam heeft een bestemming gevonden, zo bericht onder andere RTVNH. De boeken gaan voor een deel naar de universiteit van Leiden en voor een deel naar het Vredespaleis in Den Haag en het Kennis- en Documentatiecentrum voor Medische Geschiedenis in Urk. Minister Bussemaker van Cultuur heeft dat naar aanleiding van Kamervragen aan de Tweede Kamer laten weten.

Het Vredespaleis krijgt zo’n 4000 boeken over vrede en veiligheid, de medische collectie gaat naar Urk. De boeken die naar Leiden gaan zijn volgens de minister van bijzondere cultuurhistorische waarde.

Volgens de NOS is voor een groot deel van de boeken geen nieuwe locatie gevonden. Ongeveer 700.000 titels belanden waarschijnlijk aan het eind van deze maand in de prullenbak. De bibliotheek van het Tropeninstituut wordt op 1 januari opgeheven, omdat het Rijk stopt met structurele subsidie.

Bibliothecaris Hans van Hartevelt van het KIT zegt in Het Parool dat er voor de 700.000 titels waarvoor nog geen onderkomen is gevonden, wel nog een oplossing gezocht kan worden, maar dat er dan meer tijd nodig is. Van Hartevelt vindt dat Bussemaker het advies van een onderzoekscommissie slechts gedeeltelijk opvolgt door enkel het koloniaal erfgoed te beschermen, aldus Het Parool. Van Hartevelt pleit ervoor de collectie tijdelijk op te slaan en in kaart brengen waar delen van de collectie bij andere partijen ondergebracht kunnen worden.

Zie ook dit eerdere bericht.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie