HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Verkiezing 'Stuk van het Jaar' begonnen
11-10-2013
Tot en met 27 oktober kan er landelijk een stem uitgebracht worden op het mooiste, bijzonderste, gekste of interessantste archiefstuk.
Verkiezing 'Stuk van het Jaar' begonnen
De Nederlandse archieven organiseren dit jaar voor de eerste keer de verkiezing van het Stuk van het Jaar. Er zijn landelijk voorverkiezingen gehouden om de mooiste, bijzonderste, gekste en interessantste archiefstukken te zoeken.
Tot en met 27 oktober, tijdens de Maand van de Geschiedenis, kan er via de website gestemd worden, op 1 november wordt bekendgemaakt welk archiefstuk zich het Stuk van het Jaar mag noemen. De prijs wordt uitgereikt door tv-presentator Hans Goedkoop.

Veel deelnemende archiefinstellingen hebben in de aanloop naar de landelijke verkiezing een voorverkiezing gehouden onder hun eigen publiek. Daarbij werd gestemd in de studiezalen en via Facebook, blogs of nieuwsbrieven van de deelnemende archieven. Elk archief vulde de voorverkiezing op zijn eigen manier in. Sommige winnaars van de voorverkiezingen die meedoen aan de landelijke verkiezing, zijn van nationaal historische waarde, andere vallen op door hun vormgeving, weer andere door hun persoonlijke karakter, zoals het hier afgebeelde toegangskaartje voor de in Milaan gespeelde Europacupfinale Celtic-Feyenoord op 6 mei 1970, waarbij de laatste als eerste Nederlandse club de Europacup won.
 
De landelijke publieksactiviteit ‘Stuk van het Jaar’ is een initiatief van BRAIN (Branchevereniging Archiefinstellingen Nederland), Bedrijfshistorie Rabobank, Gemeentearchief Gemert-Bakel, BHIC, Regionaal Archief Tilburg en partners.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie