HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bekende Erikken lezen 'Erik' voor tijdens Voorleesestafette
15-10-2013
Op woensdag 13 november zulen enkele bekende Erikken in de bibliotheek Rotterdam voorlezen uit Erik of het klein insectenboek, het boek van Godfried Bomans dat centraal staat tijdens Nederland Leest.
Het gaat om Erik van Muiswinkel, Erik de Zwart, Erik van der Hoff, Erik Jurgens, Erik de Jong en Erik Brey, die allemaal hun voornaam delen met Bomans Erik, een van de bekendste hoofdpersonen uit de Nederlandse literatuur. Tussen 13.30 uur en 20.00 uur zullen zij in Bibliotheek Rotterdam Erik of het klein insectenboek integraal voorlezen. De Voorleesestafette wordt gepresenteerd door Philip Freriks, ambassadeur van Nederland Leest en door ambassadeur van het Jaar van het Voorlezen Merel Westrik.

Het SIOB roept andere bibliotheken namens de Leescoalitie op om op of rond 13 november bij de actie aan te haken met een eigen voorleesestafette met lokale bekende of minder bekende Erikken of Erica’s, waardoor een landelijk voorleesevenement voor iedereen ontstaat: jonge kinderen, tieners, volwassenen en senioren. 'Een uitgelezen mogelijkheid om je als bibliotheek in de kijker te spelen en het belang van voorlezen nog eens extra op de kaart te zetten,' aldus het SIOB.

SIOB stelt: 'Nodig bijvoorbeeld lokaal bekende of minder bekende Erikken uit om voor te lezen uit dit bekende boek. Je hoeft het niet integraal voor te lezen, je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om de hoogtepunten uit het boek voor te lezen. Of organiseer een andere voorleesactiviteit waarin insecten de hoofdrol spelen. En voor de allerkleinsten kun je denken aan het voorlezen van andere boekjes die ook over insecten gaan, zoals Rupsje Nooitgenoeg en Spinder. Ga insecten knutselen. Of vertoon (delen van) de film Erik of het klein insectenboek.'

Op Biebtobieb is een groep aangemaakt voor bibliotheken die interesse hebben om mee te doen en graag ideeën en ervaringen uitwisselen:  Voorlees-estafette tijdens Nederland Leest. Daar is ook een toolkit te vinden met een conceptuitnodiging voor Erikken, het officiële persbericht en het draaiboek van het evenement in Rotterdam.

De Voorleesestafette wordt georganiseerd in het kader van het Jaar van het Voorlezen. 2013 is in Europa uitgeroepen tot Jaar van het Voorlezen. Met de voorleesestafette vraagt de Leescoalitie - bestaande uit SIOB, Stichting Lezen, CPNB en Stichting Lezen & Schrijven - aandacht voor het feit dat het voorlezen van een goed boek niet alleen veel plezier verschaft voor mensen van alle leeftijden, maar óók de blik verruimt.Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie