HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Lancering crowdfundingplatform Vlaamse erfgoedbibliotheken
17-10-2013
Vandaag is tijdens een feestelijke bijeenkomst in het FotoMuseum Antwerpen door minister Joke Schauvliege Boekensteun gelanceerd, een crowdfundingplatform voor de financiering van projecten van Vlaamse erfgoedbibliotheken.
Boekensteun is een initiatief van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek en het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL). Het VFL was door Vlaams minister van cultuur Joke Schauvliege gevraagd om een experimenteel project rond crowdfunding voor de boekensector op te zetten. De Vlaamse Erfgoedbibliotheek was al langer bezig met een onderzoek naar succesvolle fondsenwervingsconcepten. Ze spiegelt zich hierbij aan de adopt-a-book-programma’s van grote buitenlandse bibliotheken. Beide organisaties richten zich op een publiek van literatuur- en boekenliefhebbers. Daarom besloten de organisaties de handen in elkaar te slaan.

In mei riepen de twee organisaties op om literaire boekprojecten en conserveringsprojecten in te dienen. Er werden tien uiteenlopende projecten geselecteerd om het crowdfundingplatform mee te starten. De gekozen projecten bestrijken bewust een heel breed spectrum: van de restauratie van een laatmiddeleeuwse Bijbel tot een interactief kinderboek voor tablets. Het gaat om vijf conserveringsprojecten die ingediend zijn door Vlaamse erfgoedbibliotheken en vijf door het VFL geselecteerde projecten voor de creatie van nieuwe boeken.

Via crowdfunding, een alternatieve vorm van financiering, kan het publiek de volgende nieuwe boeken of conserveringsprojecten van erfgoedbibliotheken mee helpen realiseren:
  • FotoMuseum Provincie Antwerpen: SOS ABC: weekblad in nood
  • DE DAGEN: Van Lezen naar Leven En weer Terug
  • Cultuurbibliotheek Brugge: Hou Vlaanderen op de kaart
  • Katelijne Meeusen & Sarah De Mul: Houd de brief!
  • Koninklijk Conservatorium Brussel: Lively Lovely Libretti
  • Joachim Brackx & Tudor Dulhaz: Het Eiland Verloren
  • Museum Plantin-Moretus/Prentenkabinet, Antwerpen: Red het lusthof der maagden
  • Lies Van Gasse, Han Swolfs & Michaël Brijs: Electric Sheep
  • Grootseminarie Brugge: Unieke, laatmiddeleeuwse Bijbel zoekt nieuwe toekomst
  • Patrik Somers & Uitgeverij Van Halewyck: Het Boek der Waarden / A World Book of Values
Boekensteun blijft tot tenminste oktober 2014 online en zal regelmatig worden uitgebreid met nieuwe projecten.
Het Boekensteun-platform werd technisch gerealiseerd door Stichting voordekunst, dat in Nederland al een succesvolle crowdfundingsite voor culturele projecten heeft uitgebouwd.

Voor meer informatie over de tien projecten, zie de website van Boekensteun.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie