HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
SIOB start commissie 'Maatschappelijke functie bibliotheek'
29-10-2013
Het SIOB heeft een commissie ingesteld die moet adviseren over de ontwikkeling van de maatschappelijke functie van de bibliotheek. Voorzitter van de commissie is Job Cohen.
Het jaar 2025 geldt daarbij voor de commissie als stip op de horizon. Een vertegenwoordiging van spelers cq professionals uit de bibliotheeksector schat de gesignaleerde trends in en de impact daarvan. De commissie heeft tot doel de discussie over de maatschappelijke functie van de bibliotheek te verbreden om zo nieuwe inzichten en invalshoeken te verkrijgen en de discussie op het gewenste (abstractie)niveau te brengen.

Het SIOB stelt dat zowel de sector als de Raad voor Cultuur het SIOB gevraagd hebben om een toekomstperspectief op de maatschappelijke functie van de bibliotheek te formuleren om de bibliotheken op weg te helpen hun plaats te vinden binnen de veranderende maatschappij. Dit toekomstperspectief moet handvatten bieden voor de ontwikkeling van de sector als geheel en bibliotheken afzonderlijk. Het SIOB verwijst in dit verband naar een aantal belangrijke ontwikkelingen: digitalisering, bezuinigingen – waar de sector op creatieve wijze mee om moet gaan – en de op hand zijnde nieuwe bibliotheekwetgeving, die de openbare bibliotheek een toekomstbestendig kader moet bieden.

Naast Job Cohen zitten Kim Putters (SCP), Valentine van der Lande (TenPages.com), Paul Rutten (onderzoeker) en Joke Hermsen (schrijver en filosoof) in de commissie.

Vanuit de VOB neemt Coen van Hoogdalem (programmamanager branchestrategie 'De Bibliotheek levert waarde') zitting in de klankbordgroep, zo meldt de VOB.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie