HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Festival van het woord in Bibliotheek Enschede
30-10-2013
Op zaterdag 9 november organiseren diverse bibliotheken en instellingen een informatiemarkt waarop laaggeletterdheid centraal staat.
De bibliotheken van Enschede, Losser, Haaksbergen, Oldenzaal, het ROC van Twente, de Volksuniversiteit Enschede, de Stichting Taal voor het leven, Alifa, DCW, Muziekbank Overijssel en Rotaryclub Enschede-Noord, willen tijdens het Festival van het woord aandacht besteden aan het probleem van laaggeletterdheid, waar in ons land zo’n 1,5 miljoen mensen mee kampen. Alleen al in Twente kunnen 60.000 mensen hun kleinkinderen niet voorlezen, niet zelfstandig bankzaken regelen, gebruiksaanwijzingen lezen of formulieren invullen.

Het festival wil op grootschalige wijze aandacht krijgen voor laaggeletterdheid, het scholen van professionals, het werven en enthousiasmeren van taalvrijwilligers, het uitdagen van laaggeletterden zich aan te melden voor lees- en schrijfcursussen van het ROC van Twente.

In de Bibliotheek Enschede is er op 9 november van 11.00 tot 17.00 uur een informatiemarkt met Informatiestands van organisaties die zich bezighouden met laaggeletterdheid; een schrijfworkshop door Alifa; een voorleesmarathon door de burgemeesters Peter den Oudsten, Michael Sijbom, Hans Gerritsen, Theo Schouten en Enschedese Rotarians; een kinder-knutselworkshop; een optreden van Thozes, van het Twents Songschrijvers Gilde; een optreden van Gert Toirkens, met gedichten en livemuziek.

Met de opbrengst van deze informatiemarkt zullen minimaal 500 makkelijk-lezenboeken worden gekocht en vervolgens over Twente verspreid via Crossing Books: na lezing laat de vinder het boek ergens achter. In het boek zit een sticker met uitleg over Crossing Books en met adressen waar laaggeletterden lees- en schrijfcursussen kunnen volgen.  Door boeken op onverwachte plekken aan te bieden worden meer mensen gewezen op het belang van lezen en schrijven en worden mensen gestimuleerd om deel te nemen aan trainingen.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie