HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Proef in Vlaanderen: e-books in bibliotheek en via app ook thuis beschikbaar
07-11-2013
Met ingang van april 2014 zullen via Vlaamse bibliotheken in het kader van een proefproject zo’n 300 e-books beschikbaar komen. Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege maakte vorige week bekend dat er zich genoeg bibliotheken hebben aangemeld om van start te gaan met het project.
Inmiddels hebben zich 178 bibliotheken aangemeld om in te stappen in het project. In het kader van het project zullen er vanaf april 2014 zo’n 300 titels als e-book beschikbaar zijn. Deze zullen binnen de muren van de openbare bibliotheken voor iedereen gratis en gelijktijdig beschikbaar zijn. ‘De openbare bibliotheek maakt daarmee zijn rol als laagdrempelige basisvoorziening ook voor e-boeken waar,’ aldus Schauvliege.
Verder zullen de e-books ook aangeboden worden via een app, waarmee bibliotheekleden thuis boeken kunnen downloaden en elk boek gedurende vier weken kunnen lezen. Bibliotheekgebruikers dienen hiertoe in hun plaatselijke bibliotheek een uitleenabonnement aan te schaffen. ‘Voor het lezen van de boeken is in overleg met de uitgevers en in het kader van de auteursrechten een abonnementsformule uitgewerkt van vijf euro voor drie boeken. Als lid van de bibliotheek kan je zoveel abonnementen aankopen als je wilt,’ zo meldt Schauvliege. Er is gekozen voor een app omdat het een gebruiksvriendelijke omgeving is waar alle leeftijden vlot mee overweg kunnen en omdat het een veilige omgeving is om het downloaden van e-boeken mogelijk te maken. ‘Auteurs of uitgevers hoeven niet te vrezen dat hun boeken via de bibliotheek gepirateerd worden,’ aldus Schauvliege.

Minister Schauvliege stelt verder in het persbericht: ‘Het proefproject moet ons leren of dit aanbod het bibliotheekpubliek kan verleiden de stap te zetten naar e-lezen. In samenspraak met de uitgevers worden een 300-tal titels gekozen: divers, recent maar niet nagelnieuw, uit respect voor de rol van de boekhandel.
Voor het fysieke boek is dit al duidelijk: uit een steekproef van Bibnet blijkt dat de bulk van de uitleningen ligt bij boeken ouder dan een jaar. Slechts 12% van de uitleningen betreft boeken die jonger zijn. En slechts 1% betreft boeken die jonger zijn dan 2 maanden. Het proefproject moet bibliotheken en uitgevers leren hoe dit zit in een digitale omgeving.
Omdat de gebruiker mee betaalt voor het ontlenen wordt het pilootproject haalbaar voor de lokale besturen. De instapkost voor de bibliotheken is zeer laag.’

Het aanbod bestaat uit titels van vijf uitgevers: Acco, Lannoo, Van Halewyck, Uitgevers Linkeroever en Uitgeverij Vrijdag. Voor een volledig overzicht van de beschikbare titels, zie hier.

Na één jaar, wordt het project samen met alle belanghebbenden geëvalueerd en wordt bekeken of een doorstart mogelijk is. De inschrijftermijn voor bibliotheken die nog in willen stappen in het project is verlengd tot uiterlijk 15 december, zo meldt Bibnet.
 
Zie ook dit eerdere bericht en de website van Bibnet.

Overigens werd onlangs gemeld dat Vlaanderen op het gebied van e-books bezig is aan een inhaalslag ten opzichte van Nederland. ‘Hoewel Nederlanders in verhouding nog steeds meer e-books lezen, is Vlaanderen duidelijk aan een opmars bezig. (…) In Nederland is het aandeel respondenten dat aangeeft het voorbije jaar een e-book te hebben gelezen met 11 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar, tot één op drie. In Vlaanderen zitten we nog steeds “slechts” aan één op vijf van de respondenten, maar dat is wel maar liefst een verdubbeling in vergelijking met de vorige Boekbarometer,’ aldus De Standaard. Dit zijn enkele conclusies uit de jaarlijkse Boekbarometer van mediashop eci.be, die dit jaar 5468 Nederlanders en 3523 Vlamingen bevroeg over de digitalisering van het boek.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie