HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Nederland in Europese top met bibliotheekbezoek
12-11-2013
Nederland behoort tot de Europese landen met de hoogste graad van bibliotheekbezoek, zo blijkt uit recent onderzoek van de Europese Commissie  naar de culturele gewoontes van Europeanen.
Uit het Europese rapport, Cultural Access and Participation (Special Eurobarometer 399) getiteld, blijkt dat 45 procent van de Nederlandse respondenten aangeeft het afgelopen jaar een bibliotheek bezocht te hebben. Nederland zit daarmee, Europees gezien, in de top, duidelijk na Zweden (74%), Finland (66%) en Denemarken (63%). Landen als Groot-Brittannië, Slovenië en Ierland laten bezoekcijfers zien die vergelijkbaar zijn met die van Nederland. In België geeft 37 procent aan het afgelopen jaar een bibliotheek bezocht te hebben. Het Europese gemiddelde ligt op 31 procent.
Onderaan de lijst bungelen veelal Zuid-Europese landen, met als hekkesluiters Griekenland en Cyprus, waar respectievelijk 10 en 8 procent aangeeft het afgelopen jaar een bibliotheek bezocht te hebben.

In het kader van het onderzoek, dat gehouden werd onder ongeveer 27.000 mensen in de 27 Europese lidstaten, is gekeken naar de participatie voor wat betreft verschillende culturele activiteiten, zoals theater- en bioscoopbezoek, het lezen van boeken, het kijken of luisteren naar een cultureel programma op televisie of radio, het bezoeken van musea en concerten en dus ook het bibliotheekbezoek.
Nederland behoort op bijna alle gebieden tot de Europese top, wat past binnen het algemene beeld dat laat zien dat de mate van cultuurparticipatie cq -consumptie in de Noord-Europese landen (met name Scandinavië en Nederland) vaak aanzienlijk hoger ligt dan in de Zuid-Europese landen. Nederland hoeft alleen Zweden en Denemarken voor zich te dulden waar het gaat om de participatiegraad bij alle verschillende vormen van cultuur.

Wat boeken lezen betreft staat Nederland op de tweede plek in Europa. 86 procent van de Nederlanders las de afgelopen twaalf maanden minstens een boek. Alleen Zweden kent binnen Europa meer lezers (90%). Hekkesluiter is hier Portugal, met 40 procent van de respondenten die aangeeft het afgelopen jaar minstens één boek gelezen te hebben.

De culturele activiteiten die in Nederland het populairst zijn, zijn het lezen van een boek (86%), het kijken of luisteren naar een cultureel programma op televisie of radio (84%), het bezoeken van monumenten en historische plaatsen (71%) en bioscoopbezoek (70%). Het minst populair is het bezoeken van een dans-  of operavoorstelling (23%).

Het onderzoek is een vervolg op eerder Europees onderzoek uit 2007. Sindsdien valt er een teruggang in bijna alle vormen van cultuurparticipatie te zien, zo stellen de onderzoekers, met uitzondering van bioscoopbezoek. Zo is het bibliotheekbezoek Europees gezien gedaald met 4 procent, van 35 naar 31 procent.

Als belangrijkste redenen om niet naar de bibliotheek te gaan, worden door de Nederlandse respondenten 'geen interesse' (42%) en 'geen tijd' (20%) genoemd (afgezien van 'overig' met 28%). Slechts 1 procent noemt hiervoor als reden 'te duur' en 4% geeft aan dat een te beperkt plaatselijk aanbod of te geringe kwaliteit van de bibliotheekvoorziening de reden is om niet te gaan. 
Opleidingsniveau wordt door de onderzoekers genoemd als een belangrijke indicator voor de graad van bibliotheekbezoek.

De onderzoekers hebben ook gekeken naar het gebruik van internet voor culturele doeleinden. Ruim de helft van de respondenten (56%) geeft aan om deze reden het internet het afgelopen jaar gebruikt te hebben (van wie 30% wekelijks), met als belangrijkste vormen van gebruik: het lezen van kranten online (53%), het zoeken van culturele informatie (44% - Nederland scoort hier relatief hoog met 58%) en het online luisteren of kijken naar muziek (42%). Nederland scoort het laagst van alle Europese landen voor wat betreft lezen of het bezoeken van blogs over cultuur (15%)

Het volledige onderzoek is hier te vinden (pdf). Voor een samenvatting, zie hier (pdf)


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie