HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheken starten volgend jaar met aanbieden 5000 e-books
14-11-2013
In januari 2014 starten bibliotheken met een aanbod van ruim 5000 e-booktitels, zo heeft Diederik van Leeuwen, directeur Stichting Bibliotheek.nl (BNL), vanmiddag bekendgemaakt tijdens het KNVI-congres in Nieuwegein. Dit is mede toe te schrijven aan het feit dat ook uitgeverij VBK besloten heeft e-books beschikbaar te stellen.
Eerder dit jaar sloot BNL al een contract met WPG Uitgevers (o.a De Arbeiderspers, Bruna, De Bezige Bij, Nijgh & Van Ditmar, Querido, Leopold). BNL ging toen nog uit van een aanbod van 2000 titels. Door de samenwerkingsovereenkomst met VBK Uitgevers (o.a  Ambo/Anthos, Atlas, Luitingh-Sijthoff, Ten Have) groeit het aanbod tot ruim 5000 e-booktitels. BNL stelt dat er inmiddels van alle grote uitgevers toezeggingen zijn ontvangen en nieuwe uitgevers zich nog steeds aanmelden.

De eerste drie maanden van 2014 kunnen alle leden van de Bibliotheek vrijelijk een keuze maken uit het aanbod van minimaal 5000 e-books, aldus BNL. Vanaf april 2014 moet voor recentere titels bovenop het reguliere lidmaatschap betaald worden. Deze titels maken onderdeel uit van het zogeheten e-bookpluspakket. Voor 20 euro kunnen bibliotheekleden daarvoor 18 e-books lezen via de Bibliotheek.

Diederik van Leeuwen stelt in het persbericht: ‘Met de afgesloten contracten ontsluiten we straks bij de start ruim 20% van al het legaal beschikbare aanbod van e-books in Nederland. Daarmee wordt de Bibliotheek de grootste en aantrekkelijkste aanbieder van het uitlenen van e-books. Hiermee ondersteunen wij het lezen in Nederland ook digitaal.’


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

Hans van Duijnhoven
12-12-2013 11:38
Prachtig, dit aanbod. Maar er zitten wat mij betreft twee grote adders onder het geheel, nl. dat voor elke uitlening de lokale bibliotheek vijftig cent moet afdragen én het feit dat kleuters zonder probleem romans kunnen (gaan) lenen én volwassen leden die zuinig zijn hun betaald abonnement gaan opzeggen.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie