HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Victorine van Schaickprijzen uitgereikt
14-11-2013
Vandaag is tijdens het KNVI-congres bekendgemaakt dat de Victorine van Schaickprijs dit jaar wordt toegekend aan Raymond Snijders. De Bibliotheekinitiatiefprijs gaat naar Hans van Duijnhoven van de Bibliotheek Maasland. Sophie Boisvert-Hearn ontvangt de VvSF-scriptieprijs.
Victorine van Schaickprijzen uitgereikt
Raymond Snijders krijgt de Victorine van Schaickprijs voor de beste publicatie op het gebied van bibliotheken en informatie voor zijn weblog Vakblog. Werken met informatie.
De jury merkt hierover op dat de prijs tot dusver steeds naar boekpublicaties of proefschriften ging, maar dat de laatste jaren zich binnen het bestuur van het fonds een discussie ontspon over de vraag of niet ook nieuwe publicatievormen als weblogs in aanmerking zouden kunnen komen. 'Voor het eerst wint nu een blog de Victorine van Schaickprijs. En wel een blog van iemand die al sinds eind 2006 bijna dagelijks een bijdrage post over wat hem is opgevallen op het terrein van informatie, bibliotheken en ict. Vaak enthousiast over een nieuwe gadget, stuk software of app, soms ook behoorlijk kritisch over uitblijvende vernieuwing op bepaalde terreinen van zijn vakgebied. Maar altijd vanuit een brede en deskundige blik op het veld, met name op het gebied van e-books en auteursrecht,' aldus de jury in het juryrapport.
Raymond Snijders is werkzaam als senior informatiebemiddelaar bij het Mediacentrum van de Hogeschool Windesheim. 'Die werkgever mag trots zijn op een werknemer die ook in zijn vrije tijd zo enthousiast bezig is met zijn vakgebied en anderen laat profiteren van zijn kennis,' aldus de jury.

Hans van Duijnhoven van de Bibliotheek Maasland ontvangt de Bibliotheekinitiatiefprijs voor zijn initiatief Lezers van Stavast. Het project Lezers van Stavast daagde leden van de bibliotheek Maasland (Oss en omgeving) uit om veertig weken lang elke week een non-fictieboek te lezen om al lezende beter te begrijpen hoe de complexe samenleving van vandaag-de-dag in elkaar zit. De jury stelt dat innovatie nog weleens gelijkgesteld wordt met digitale ontwikkelingen, maar dat niet mag worden vergeten dat ook in de fysieke dienstverlening innovatie soms hard nodig is. Lezers van Stavast is daar een voorbeeld van. 'De Victorine van Schaick-initiatiefprijs gaat dit jaar naar iemand die aan de traditionele vakbekwaamheid van de bibliothecaris een nieuwe verrijking heeft gegeven,' aldus de jury.

De Victorine van Schaick-scriptieprijs gaat naar Sophie Boisvert-Hearn voor haar scriptie The future of the scholarly monograph in the Humanities: Open and enhanced. Sophie Boisvert-Hearn, masterstudent in de studie Boekwetenschap aan de Universiteit Leiden, behandelt in haar scriptie de toekomst van de monografie – het boek – als wetenschappelijke publicatievorm. 'De prijswinnende scriptie verkent twee (...) mogelijkheden: het publiceren in open access van academische monografieën en het digitaal verrijken ervan, bijvoorbeeld door aanvullende materialen, databestanden, commentaren, kritieken en dergelijke op het web te publiceren,' zo stelt de jury.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie