HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Finalisten Beste Bibliotheek-verkiezing 2014 bekend
18-11-2013
De twaalf finalisten van de verkiezing van de Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel 2014 zijn bekend. In totaal werden er door het publiek 11.900 geldige stemmen uitgebracht op de website van Bibliotheekblad
Logo Beste Bibliotheek Vlaanderen en Brussel
In de provincie Antwerpen kregen de openbare bibliotheken van Kalmthout  en Puurs de meeste stemmen, in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest waren dat Ukkel en Vorst en in Limburg Lommel en Bree. In Oost-Vlaanderen gingen de meeste stemmen naar Herzele en Moerbeke, in Vlaams-Brabant naar Hoeilaart en Beersel en in West-Vlaanderen naar Kortrijk en Tielt.

De komende maanden worden de twaalf bibliotheken op de shortlist (twee per provincie en twee uit Brussel) bezocht door verschillende mystery guests die de kandidaten beoordelen op een twaalftal criteria, onder te verdelen in gebouw en inrichting, aanbod en collectie (papier en digitaal), dienstverlening en klantgerichtheid. Uiteindelijk velt een onafhankelijke jury onder voorzitterschap van een bekende Vlaming het definitieve oordeel.
De bekendmaking van de winnaar en de uitreiking van de NBD Biblion Award vindt plaats tijdens een feestelijk evenement op vrijdagmiddag 4 april 2014.

De verkiezing van de Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel is een initiatief van Bibliotheekblad en wordt mede mogelijk gemaakt door de VVBAD.

Volledige uitslag publieksstemming voor de shortlist,
naar provincie en aantal stemmen (vet = naar shortlist):

Antwerpen
* Kalmthout: 884 stemmen
* Puurs: 799 stemmen

* Bornem: 186 stemmen
* Berchem (De Poort): 171 stemmen

Brussel
* Ukkel: 359 stemmen
* Vorst: 46 stemmen

* Sint-Gillis: 26 stemmen

Limburg
* Lommel: 641 stemmen
* Bree: 608 stemmen

* Beringen: 438 stemmen
* Houthalen-Helchteren: 284 stemmen

Oost-Vlaanderen
* Herzele: 493 stemmen
* Moerbeke: 430 stemmen

* Zottegem: 298 stemmen

Vlaams-Brabant
* Hoeilaart: 745 stemmen
* Beersel: 743 stemmen

* Affligem: 555 stemmen
* HaBoBib: 472 stemmen (Haacht/Boortmeerbeek)

West-Vlaanderen
* Kortrijk: 1696 stemmen
* Tielt: 694 stemmen

* Middelkerke 670 stemmen
* Brugge: 662 stemmen

Bibliotheekblad Special
Tijdens de uitreiking van de NBD Biblion Award op 4 april 2014 verschijnt een speciaal themanummer van Bibliotheekblad, met uitvoerige rapporten en (beeld)reportages van alle deelnemende bibliotheken. Bibliotheekblad wil met de NBD Biblion Award het grote maatschappelijke belang én het vernieuwende karakter van de openbare bibliotheken in Vlaanderen en Brussel onder de aandacht van een ruimer publiek brengen.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie