HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Leerlingen maken ouders mediawijs
20-11-2013
In Hoogezand laten leerlingen van groep 6/7 tijdens de Week van de mediawijsheid aan hun ouders zien hoe zij media gebruiken en wat de mogelijkheden zijn.
Hoe gebruik je sociale media, wat zet je er wel en niet op; dit komt aan bod in het project Parents are Watching, onderdeel van Mediawijs in de wijk, zo laat de Bibliotheek Hoogezand in een persbericht weten. Een aantal ouders uit de wijk Gorecht- West heeft aangegeven meer te willen weten over het gebruik van sociale media door kinderen: wat is veilig, wat vinden we normaal?

‘Dit heeft geleid tot samenwerking tussen de St. Gerardus Majellaschool, Kwartier Zorg en Welzijn, Go4West en de Bibliotheek Hoogezand, waar twee mediacoaches zich bezighouden met mediawijsheid. Go4West voelde zich aangesproken door de vraag van de ouders en steunde het plan, dat is opgesteld door de samenwerkende organisaties. Zij stellen de financiën voor het eerste jaar beschikbaar.

Groep 5/6 is vorig jaar bezig geweest met etiquette op het internet. Dit jaar gaan ze, onder leiding van de leerkracht en de mediacoach, actief met hun eigen mediagebruik aan de slag. Wat laat je je ouders zien, wat niet? Wat voor regels zijn er thuis?

Kinderen zijn vaardig in het gebruik van media, maar moeten vaak nog leren kritisch met informatie om te gaan. In dit project richten leerkrachten, leerlingen, hun ouders en wijkbewoners zich op bewust en kritisch omgaan met sociale media.

Op 22 november start de landelijke Week van de mediawijsheid met het thema Media verrijken je leven! Mediaontwikkelingen vragen nieuwe kennis en vaardigheden van kinderen en hun omgeving en bieden tegelijkertijd ook veel. Als we het over media en kinderen hebben gaat het momenteel vaak over de negatieve ervaringen die kinderen met media opdoen: grooming, pesten, gameverslaving, socialbesitas, eenzaamheid, et cetera. Dat media juist ook veel kansen bieden voor kinderen krijgt vaak minder aandacht.

Door leerlingen op jonge leeftijd bewust om te leren gaan met wat ze zelf op internet zetten, kijken ze ook kritisch naar de informatie van anderen.
Mediawijs in de wijk is verdeeld in fases, die in een aantal jaren opgebouwd worden. Door de bijzondere samenwerking tussen school, bibliotheek en de wijk kan het project flexibel aansluiten bij ontwikkelingen op internet en in de wijk’, aldus de bibliotheek.

Zie ook dit eerdere bericht.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie