HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
KB en UB'en lanceren platform voor centrale toegang tot gedigitaliseerde collecties
21-11-2013
De Universiteitsbibliotheken van Amsterdam (UvA), Groningen, Leiden en Utrecht en de Koninklijke Bibliotheek (KB) hebben gisteren de nieuwe online dienst Delpher gelanceerd, die toegang biedt tot miljoenen gedigitaliseerde pagina’s uit Nederlandse boeken, kranten en tijdschriften uit de zeventiende tot en met de twintigste eeuw.
Bij lancering bevat Delpher ruim 90.000 boeken, 1,5 miljoen pagina’s uit 80 tijdschrifttitels en bijna 100 miljoen artikelen uit kranten, zo meldt de KB

Delpher biedt toegang tot Nederlandse historische teksten uit de digitale collecties van wetenschappelijke instellingen, bibliotheken en erfgoedinstellingen. Delpher maakt het mogelijk om miljoenen gedigitaliseerde pagina’s uit Nederlandse boeken, kranten en tijdschriften op één centrale plek op woordniveau te doorzoeken.

'Het aanbod bij de start van Delpher bestaat uit materiaal dat reeds via verschillende websites beschikbaar is, maar zal in de komende jaren groeien met nieuwe gedigitaliseerde publicaties en nieuwe functionaliteiten. Onder andere zal al het gedigitaliseerde tekstmateriaal uit het programma Metamorfoze, het Nationaal Programma voor het Behoud van het Papieren Erfgoed, via Delpher beschikbaar komen. Delpher blijft zich dan ook vanaf het moment van lancering verder ontwikkelen.,' aldus de KB.

Volgens de KB is Delpher eenvoudig in het gebruik, zodat zowel professionele onderzoekers als andere geïnteresseerden met het materiaal uit de voeten kunnen. 'De bronnen worden uniform gepresenteerd en zijn op een eenduidige manier doorzoekbaar. Het is mogelijk verschillende materiaalsoorten met elkaar te vergelijken, op woordniveau te zoeken, resultaten te delen en op te slaan. Delpher kent verschillende zoekfilters om snel tot resultaat te komen,' zo meldt de KB.

Raymond Snijders doet in een blogpost verslag van zijn eerste ervaringen met Delpher. Hij meldt onder meer: 'Ook de 80.000 boeken uit de collectie van de Koninklijke Bibliotheek die door Google gedigitaliseerd zijn – en tot nu toe op boeken.kb.nl beschikbaar waren – maken nu onderdeel uit van Delpher, aangevuld met ruim 11.000 andere gedigitaliseerde (rechtenvrije) boeken uit zowel de collectie van de KB als die van de universiteitsbibliotheken van de UvA en Leiden.'

Zie ook dit filmpje.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie