HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Heist-op-den-Berg sluit uitleenposten
25-11-2013
Het schepencollege nam het besluit uit bezuinigingsoverwegingen, de bibliotheek zoekt naar creatieve oplossingen voor de getroffen scholen.
Vanaf 1 maart 2014 zullen de zes uitleenposten van de Bibliotheek Heist-op-den-Berg de deuren sluiten, zo bericht de bibliotheek op haar website. ‘Het is vooral uit besparingsoverwegingen dat het schepencollege deze beslissing heeft genomen, maar er is ook meer. Dit besluit kadert in de evolutie van de bib om antwoord te bieden op moderne uitdagingen.
De financiële crisis treft niet alleen de federale en de Vlaamse overheid, maar ook alle steden en gemeenten. Daardoor moet de gemeente Heist-op-den-Berg in alle diensten zware besparingen doorvoeren. Het schepencollege heeft daarom beslist om de zes uitleenposten van de bibliotheek in de verschillende deelgemeenten, te sluiten.

De sluiting is natuurlijk jammer voor de vaste bezoekers die regelmatig nieuw leesvoer in de uitleenposten komen halen. Maar de dienstverlening in de hoofdbibliotheek gelegen naast Cultuurcentrum Zwaneberg blijft gegarandeerd en wordt zelfs fel uitgebreid. Momenteel is de hoofdbib 32 uur per week open, en dat willen we optrekken naar 44 uur. De huidige en toekomstige openingsuren vind je onderaan. Het is voor sommigen minder dicht bij de deur, maar het aanbod is veel groter, met naast boeken ook cd’s, dvd’s, internetcomputers, kranten en tijdschriften en heel wat activiteiten. In 2012 vonden de Heistenaren de bib een gezellige ontmoetingsplaats; ze maakten meer dan 71.000 bezoekjes aan de hoofdbib.

De bibliotheek neemt forse uitbreidingsmaatregelen om de beëindiging van de werking in de uitleenposten op te vangen. De collectie van de hoofdbib wordt gevoelig uitgebreid en populaire materialen worden in meerdere exemplaren beschikbaar gesteld. In de toekomst willen we nagaan of onze dienstverlening (onder de vorm van “bibpunten”) binnen de werking van gemeentelijke partners een meerwaarde kan betekenen.
Voor de minder mobiele inwoners die de verplaatsing naar de hoofdbibliotheek niet kunnen maken, is er “Bib aan Huis”. Een vrijwilliger brengt dan iedere drie weken of na afspraak boeken aan huis.

Voor alle lokale scholen die regelmatig met de klas naar de uitleenposten komen om boeken uit te lenen, wordt aan een creatieve oplossing gewerkt. Zij zullen betrokken worden bij het uitpluizen van alle mogelijkheden. We engageren ons alvast om te blijven investeren in de specifieke bediening van deze doelgroep. De schooluitleningen vinden alleszins nog plaats tot het einde van het schooljaar.

Boeken kunnen nog tot en met zaterdag 1 maart 2014 in alle uitleenposten ingeleverd worden, en later natuurlijk altijd in de hoofdbibliotheek.
Voor de gebruikers van de uitleenposten is er op woensdag 12 februari 2014 om 19 uur en op donderdag 13 februari 2014 om 14 uur een gratis rondleiding in de hoofdbib. De geïnteresseerden krijgen uitgebreid uitleg over de werking van de bib, en kunnen daarna vragen stellen bij een lekkere kop koffie en een hapje.

Tot slot verzekeren de werknemers van de bib je dat zij er alles aan zullen doen om alle leners op hun gemak te stellen en wegwijs te maken in de hoofdbib. We hopen je daar snel te ontmoeten!’, aldus de bibliotheek.

De uitleenposten waar het om gaat staan in Booischot, Pijpelheide, Heist-Goor, Itegem, Schriek en Wiekevorst.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie