HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Katholieke Scholengemeenschap Hoofddorp heeft Beste Leesomgeving
25-11-2013
De toegekende prijs is onderdeel van de Jonge Jury.
De Prijs voor de Beste Leesomgeving 2013 gaat naar Katholieke Scholengemeenschap Hoofddorp. De school wint daarmee een boekenpakket ter waarde van duizend euro, met jeugd- en young adult-titels waaronder de twintig nominaties van de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs, de drie genomineerde voor de Inktaap en een aantal titels naar eigen keuze.

Leerlingen in de leeftijd van 12 tot en met 15 jaar uit heel Nederland konden tot 1 mei hun mediatheek aandragen als beste leesomgeving. Iedere aangedragen school werd gevraagd uit te leggen hoe de leesomgeving leerlingen stimuleert meer en beter te lezen. Een jury nomineerde uit de inzendingen drie scholen: het A. Roland Holst College in Hilversum, de Katholieke Scholengemeenschap Hoofddorp en het CSG Reggesteyn in Rijssen. Na een persoonlijk bezoek aan de genomineerde scholen, waarbij in het bijzonder gelet werd op de samenstelling van de collectie, werd de mediatheek van Katholieke Scholengemeenschap Hoofddorp verkozen tot Beste Leesomgeving van 2013.

De Prijs voor de Beste Leesomgeving is bedoeld om leerlingen, docenten en mediathecarissen te prikkelen om na te denken over de leesomgeving bij hun op school Jongeren lezen op school meer en beter in een goede leesomgeving; een ruimte waar zij zich in alle stilte terug kunnen trekken met een boek. Een goede leesomgeving is comfortabel en gezellig, er zijn actuele boeken te vinden en er is personeel aanwezig om leerlingen te helpen bij het maken van een keus uit beschikbare titels.

Op haar website reageert de winnende school verheugd: ‘Voor de zomervakantie was er al het nieuws dat de mediatheek van de KSH was genomineerd voor de beste leesomgeving. Daarop waren we natuurlijk al trots, want in totaal werden slechts achttien scholen genomineerd. In september kwam het bericht dat onze mediatheek bij de beste drie leesomgevingen van Nederland hoorde en daarmee was het helemaal spannend: maakten we er een kans op de beste te zijn? Inmiddels is het grote nieuws bekend: onze mediatheek heeft inderdaad de prijs voor de beste leesomgeving gewonnen. Daarbij gaat het aan de ene kant om de inrichting van de mediatheek zelf, maar aan de andere kant ook om leesbevorderingsactiviteiten en de samenstelling van de collectie. De samenwerking met de Openbare Bibliotheek Haarlemmermeer was ook een pluspunt. Op die prijs zijn wij natuurlijk trots, maar ook op Wilma IJzerman en Saskia Schaar, want zij runnen de mediatheek samen.’

De prijs wordt 2 december om 15:00 uur uitgereikt in de mediatheek van de school. Wie erbij wil zijn kan zich tot uiterlijk 28 november per e-mail aanmelden.

De Prijs van de Beste Leesomgeving is onderdeel van de Jonge Jury. Voor de Jonge Jury kiezen leerlingen van 12 tot en met 15 jaar in heel Nederland hun favoriete titels uit het aanbod van jeugdboeken van het afgelopen jaar. De vijf boeken met de meeste stemmen worden genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie