HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bouw Bieb++ Utrecht onzeker
03-12-2013
De bouw van Bieb++, waarin de nieuwe centrale bibliotheek van Utrecht ondergebracht zou moeten worden, lijkt onzeker te zijn geworden nadat de GroenLinks-fractie in de Utrechtse raad zich recent heeft uitgesproken tegen de nieuwbouw.  
Vorige week bleek onverwacht tijdens een commissievergadering van de Utrechtse raad dat GroenLinks van plan is tegen de plannen voor de nieuwbouw op het Smakkelaarsveld te stemmen. 

Bieb++ moet niet alleen de bibliotheek gaan huisvesten, maar ook het zogeheten Artplex met filmzalen van filmtheater 't Hoogt, alsmede kantoren en woningen. GroenLinks is niet tegen een nieuw onderkomen voor de bibliotheek, maar stelt dat daarvoor ook bestaande leegstaande panden gebruikt kunnen worden. GroenLinks-raadslid Chiel Rottier: ‘GroenLinks wil een nieuwe bibliotheek en een Artplex, maar kiest voor een andere oplossing.’ Rottier vindt de financiële risico’s te groot, aldus dichtbij.nl: ‘Het kost 62 miljoen euro, naast de al gereserveerde 16 miljoen euro. Dat betekent dat de gemeente 2,5 miljoen euro per jaar moet betalen aan de Bieb ++ en dat gedurende 40 jaar. (…) Een terugkerende vraag was of we dit geld blijvend reserveren voor de Bieb++ of deels gebruiken om de komende financiële ellende op sociaal gebied op te lossen. Kunnen we ons deze uitgave voor dit doel in deze tijd nog veroorloven?’ Een ander punt voor GroenLinks is de toekomst van de wijkbibliotheken, aldus dichtbij.nl. ‘In het geval van bijstellingen zal de gehele exploitatie van de bibliotheek, dus ook de wijkbibliotheken, worden betrokken,’ zo wordt Rottier geciteerd. 

Ton van Vlimmeren, directeur van Bibliotheek Utrecht, reageerde afgelopen zaterdag in de uitzending van het radioprogramma Spijkers met Koppen door te stellen dat ook het opknappen van oude panden om de bibliotheek en de filmzalen onder te kunnen brengen, zoals Rottier voorstelt, veel geld zal kosten. Bovendien, zo stelt Van Vlimmeren, zijn het met name de minima die in de toekomst gebaat zijn bij een goede, moderne bibliotheekvoorziening waar ze terecht kunnen voor hulp bij solliciteren, begeleiding op het gebied van digitale vaardigheden en door taalcoaches.

Nu GroenLinks de Bieb++-plannen niet meer blijkt te steunen, leek de bouw van de nieuwe bibliotheek af te hangen van het standpunt van de eenmansfracties van ChristenUnie en GroenRechts. (PvdA, D66 en CDA zijn voor.) Onlangs liet echter ook GroenRechts weten tegen de plannen te zijn en ook de ChristenUnie twijfelt, omdat de fractie zich zorgen maakt over de financiële exploitatie van het complex, aldus RTV Utrecht

Verantwoordelijk wethouder Everhardt stelt dat het de gemeente miljoenen zou kosten als de bouwplannen nu alsnog afgeblazen worden. Dat geld zit in de voorbereiding op de plannen en inkomsten die de stad misloopt. Zo ligt er al een ontwerp en is ook al een bouwer gevonden, aldus RTV Utrecht. 

De Raad van Toezicht van Bibliotheek Utrecht heeft op 1 december een uitvoerige (open) brief (pdf) aan de gemeenteraad gericht. Voorzitter Laurent van den Nouwland noemt daarin een mogelijk besluit tot afblazen van de nieuwbouw een ‘historische vergissing’. Van Nouwland vreest dat het project de dupe wordt van ‘overcorrectie’ en ‘nieuwe zuinigheid’ door ‘uit de hand gelopen projecten in het verleden’. Van den Nouwland wijst de raad er in de brief op dat het al in 2006 heeft besloten dat er een nieuwe centrale bibliotheek zou worden gebouwd en in 2007 werd beslist dat deze op het Smakkelaarsveld zou komen. Het project past helemaal binnen de financiële randvoorwaarden die de gemeenteraad keer op keer gesteld heeft en bovendien laat de aanbesteding een kleine financiële meevaller zien, aldus Van den Nouwland. Mocht de gemeenteraad de Bieb++ wegstemmen, dan moet er bovendien naar nieuwe onderkomens voor zowel de centrale bibliotheek als de filmzalen van 't Hoogt gezocht worden en het is de vraag of die zoveel goedkoper zullen uitvallen. De RvT-voorzitter voegt daaraan toe: ‘Gesteld echter dat er bijvoorbeeld een miljoen van zou overblijven, dan praten we over 3 euro per Utrechter per jaar! De 10% minima in deze stad zijn voor hun maatschappelijke participatie en kansen op de arbeidsmarkt veel meer gebaat bij een stedelijke voorziening waar ze 7 dagen per week terecht kunnen voor cursussen, studeren, conversatiegroepen Nederlands, taalcoaches voor laaggeletterden, zorginformatie, sollicitatiebegeleiding, cursussen voor digibeten en zo voort dan met een paar euro’s per jaar extra.’ Van den Nouwland concludeert: ‘Het huidige project wordt simplistisch als megalomaan bestempeld maar is in feite compact en passend bij een stad van straks 400.000 inwoners.’

Ook filmtheater 't Hoogt heeft zich inmiddels met een open brief  (pdf), gericht aan de gemeenteraad, uitgesproken tegen het afblazen van de plannen voor Bieb++.

De plannen voor de bouw van Bieb++ slepen al jaren en de voorbereiding is niet bepaald zonder problemen verlopen. Zo ging in 2008 de keuze van de architect van de nieuwe bibliotheek gepaard met een rechtszaak.

Het is de bedoeling dat Bieb++ in 2017 haar deuren opent.

Op 19 december stemt de gemeenteraad over de nieuwbouw.

Voor de volledige tekst van de open brief van de Raad van Toezicht van Bibliotheek Utrecht, zie hier (pdf)
Zie ook op de website van de gemeente Utrecht voor meer achtergrondinformatie over het bouwproject.

Zie verder ook de berichtgeving door RTV Utrecht en DeStadUtrecht.nl.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie