HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Rozet wordt morgen officieel door Prinses Beatrix geopend
09-12-2013
Het Erfgoedcentrum in de Arnhemse bibliotheek wordt op 10 december eveneens geopend. Op 13 december is er een programma voor onderwijsinstellingen, de volgende dag trakteert Rozet de Arnhemmers.
Prinses Beatrix verricht morgen, dinsdag 10 december, om 10.30 uur de officiële opening van Rozet, waarin is gehuisvest de Arnhemse bibliotheek die eerder dit jaar tot beste van Nederland werd uitgeroepen. In een anderhalf uur durend programma maakt de Prinses een rondgang langs alle partners in het gebouw, zo wordt bericht. Zij bezoekt het Erfgoedcentrum, de bibliotheek, Kunstbedrijf Arnhem, de Volksuniversiteit en Kunstuitleen To-ART. In het openingsprogramma zijn een bijzondere dans- en muziekuitvoering en een levend schaakspel opgenomen die 's avonds worden herhaald voor andere Arnhemmers.

Op de trap van de binnenstraat brengt de Arnhemse choreograaf Jens van Daele de dansuitvoering L'ESCALIER op live muziek. Dansers en musici, studerend en afgestudeerd aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten Arnhem, treden op over de volle lengte van de binnenstraattrap tussen begane grond en derde verdieping.

Verder trapopwaarts brengt het Hexagon Ensemble de voorstelling ´De Verbeelding´. Componist Kees Olthuis heeft Moessorgski's compositie ´De Schilderijententoonstelling´ speciaal bewerkt voor het Hexagon Ensemble. 37 schildercursisten van Kunstbedrijf Arnhem maken schilderijen op deze muziek, die tijdens de uitvoering worden geprojecteerd. Het programma is gearrangeerd door ensemblelid Bram Kreeftmeijer, solohoboïst van Het Gelders Orkest.

Jonge leden van de drie Arnhemse schaakverenigingen spelen in het auditorium een levend schaakspel, verkleed als schaakstuk. De zetten worden gedaan door de wethouders Gerrie Elfrink en Martijn Leisink, geassisteerd door andere jonge schakers. Schaakmeester Hans Böhm geeft commentaar en les. Erfgoedcentrum, bibliotheek, kunstuitleen, kunstbedrijf en volksuniversiteit laten tijdens de rondgang van Prinses Beatrix iets bijzonders zien uit hun aanbod of activiteitenprogramma. Ook horecagelegenheid Momento in Rozet is present en leerlingen van de Arnhemse basisschool Kunstrijk spelen een bijzondere rol in het openingsprogramma.’

Behalve Rozet opent ook het Erfgoedcentrum officieel zijn deuren. Vanaf 13.00 uur is iedereen van harte welkom om Arnhems nieuwste aanwinst te komen bewonderen. In het Erfgoedcentrum bundelen het Historisch Museum Arnhem en de Gelderland Bibliotheek hun krachten. Samen brengen zij de geschiedenis en cultuur van de provincie Gelderland en de stad Arnhem, in relatie tot het heden, tot leven. Bezoekers worden getrakteerd op een bijzondere presentatie over de geschiedenis van Arnhem en hebben toegang tot een unieke collectie museale voorwerpen, boeken, tijdschriften en kranten.

Degenen die geen toegang hebben tot de besloten opening , kunnen de dansvoorstelling, muziekuitvoering en het levend schaakspel ’s avonds alsnog zien, in een programma dat duurt van 19.15 tot 21.00 uur.

Op vrijdag 13 december zal er een speciaal programma voor Arnhemse onderwijsinstellingen zijn en op zaterdag 14 december trakteert Rozet heel Arnhem. Ook in het Erfgoedcentrum worden extra activiteiten georganiseerd. Zo zijn er tussen 13.00 en 16.00 uur rondleidingen door het Erfgoedcentrum en worden er korte lezingen gegeven. Kinderen kunnen (doorlopend) spelen met poppenhuisjes, deelnemen aan een kinderworkshop en op speurtocht gaan door het Erfgoedcentrum. 

Overigens is Rozet al sinds 2 september geopend voor het publiek. Zie ook dit verslag.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie