HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Leescoalitie lanceert in 2014 nieuwe campagne: 'Vaders Voor Lezen'
10-12-2013
Op zondag 8 december jl. is door  Prinses Laurentien samen met haar vader Laurens Jan Brinkhorst het startschot gegeven voor de nieuwe campagne van de Leescoalitie: ‘Vaders Voor Lezen’. 
De campagne is een vervolg op het Jaar van het Voorlezen. Met de nieuwe campagne wil de Leescoalitie mannen enthousiasmeren om meer zelf te lezen en voor te lezen aan hun (klein)kinderen.

Mirjam Oldenhave krijgt een belangrijke rol in de campagne ‘Vaders Voor Lezen’. Zij wordt beëdigd als 'bondscoach' voor deze campagne. De Mees Kees-films zijn gebaseerd op de boeken van Mirjam Oldenhave. De verhalen gaan over de stagiair Kees, die zijn leerlingen plezier in lezen en leren geeft. 'Vaders kunnen een voorbeeld nemen aan Mees Kees, die er alles aan doet om zijn leerlingen te enthousiasmeren voor boeken en taal,' aldus de initiatiefnemers.

De organisatoren verwijzen met name naar onderzoek door Frank Huysmans, waaruit blijkt dat ouders de grootste invloed hebben op het leesplezier van hun kinderen. 'De helft van de ouders in Nederland leest helemaal niet voor, terwijl voorlezen een grote en positieve invloed heeft op de taal- en leesontwikkeling van kinderen. Kinderen die opgroeien in een taalrijke omgeving hebben betere economische kansen.'

De initiatiefnemers bij wijze van toelichting: 'Vrouwen lezen het vaakst voor in de gezinssituatie.Van ouders met belangstelling voor voorlezen, blijkt de moeder in 65% en de vader in 8% van de gevallen degene die dit het vaakste doet. Onderzoeker Frank Huysmans toonde in 2013 aan (pdf) dat juist een (voor)lezende vader veel invloed heeft. Reden voor de Leescoalitie om zich de komende twee jaar specifiek te richten op de rol van vaders in de leesopvoeding door middel van een mediacampagne en diverse evenementen, zoals een voorleesservice voor werkende vaders en een Nationale Mannen(voor)leesweek.'

De campagne ‘Vaders Voor Lezen’ wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en wordt georganiseerd door de Leescoalitie, een samenwerkingsverband tussen Stichting Lezen & Schrijven, Stichting CPNB, Stichting Lezen, het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken en de Vereniging Openbare Bibliotheken.

Zie ook dit bericht.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie