HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Gelders Bondgenootschap voor Geletterdheid gelanceerd
17-12-2013
Vorige week hebben dertig Gelderse partijen, waaronder ook verschillende bibliotheken, een convenant getekend waarmee de oprichting van het Bondgenootschap voor Geletterdheid regio Arnhem een feit werd. 
De doelstelling van het bondgenootschap is om gezamenlijk laaggeletterdheid in de regio Arnhem te voorkomen en te verminderen, onder andere door samen bekendheid te geven aan het probleem en laaggeletterden te helpen de weg te vinden naar een cursus. Ook willen de partijen zorg dragen voor voldoende formeel én informeel onderwijs, dat toegankelijk en betaalbaar is en zetten zij zich in om taalplezier bij kinderen en volwassenen te stimuleren zo wordt gemeld in een persbericht.  

Bij het Bondgenootschap zijn zowel private als publieke partijen betrokken, waaronder Bibliotheek Arnhem, Bibliotheek Lingewaard, Bibliotheek Veluwezoom en De Bibliotheek Liemers. Verder onder andere ook de gemeenten Lingewaard, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Westervoort, Duiven, Zevenaar, Rijnwaarden en Arnhem, verschillende aanbieders van cursussen, Novay/Digisterker, Oogvoorlezen.nl, Leesmethode Verhulst, VNO-NCW regio Arnhem-Nijmegen, VGGM (GGD), Zorgbelang Gelderland, Presikhaaf Bedrijven.

De bondgenoten gaan de komende tijd aan de slag met vier activiteiten: herkennen en verwijzen, eenvoudig communiceren, activiteiten organiseren om het onderwerp uit de taboesfeer te halen of om lezen en schrijven, rekenen en digitale vaardigheden te bevorderen en als laatste: kennisdeling. Stichting Lezen & Schrijven ondersteunt de bondgenoten waar mogelijk. Zo wordt in januari en februari een aantal masterclasses georganiseerd voor de bondgenoten. Hierin leren zij hoe ze laaggeletterden kunnen herkennen en hoe ze laaggeletterden kunnen helpen door ze te verwijzen naar een cursus. Ook kunnen alle bondgenoten gebruik maken van de Taalmeter; een online hulpmiddel om binnen 12 minuten te weten of iemand moeite heeft met lezen en schrijven.

Uit recent onderzoek blijkt dat in heel Nederland 1,3 miljoen mensen moeite hebben met lezen en schrijven, van wie er zo'n 40.000 in de regio Arnhem wonen.

Elders in het land zijn de laatste tijd vergelijkbare bondgenootschappen in het leven geroepen, onder andere in Limburg, AmsterdamNoord-Oost Brabant en Friesland.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie