HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
FryskLab heeft de officiële status van FabLab
20-12-2013
Bibliotheekservice Fryslân gaat in opdracht van het SIOB een leergang ‘Fab the Library’ ontwikkelen.
FryskLab heeft op 18 december van Stichting FabLab Benelux de officiële status van FabLab gekregen. FryskLab, een initiatief van Bibliotheekservice Fryslân (BSF) en mede mogelijk gemaakt door de gemeente Leeuwarden en provincie Fryslân, is het eerste officiële FabLab in Europa dat gestart is door de bibliotheek.

Ella Hueting, bestuursvoorzitter stichting FabLab Benelux: ´FryskLab mag zich met recht een FabLab noemen. Ze neemt een unieke positie in binnen Nederland door de verbinding met de Bibliotheek. FryskLab is een fantastisch voorbeeld voor de toekomst van de Bibliotheekfunctie in Nederland en daarbuiten.’

Een FabLab is een werkplaats die is ingericht met computergestuurde gereedschappen, waarmee men eenvoudig bijvoorbeeld een prototype kan maken. Het is ontwikkeld vanuit de gedachte dat het met een paar eenvoudige machines mogelijk is om vrijwel alles te maken. Essentieel is dat het lab vrij en open toegankelijk is voor iedereen en opgedane kennis en vaardigheden worden gedeeld en beschikbaar worden gesteld. Het concept is bedacht door Neil Gershenfeld, directeur van het Centre of Bits and Atoms (CBA) aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Voor FryskLab is een traditionele bibliobus omgebouwd naar een mobiel FabLab dat inzetbaar is in de hele provincie (en daarbuiten). Met FryskLab onderzoekt BSF in een pilot van drie jaar hoe de inzet van een mobiel FabLab kan bijdragen aan de creatieve, technische en ondernemende vaardigheden van kinderen en jongeren. De focus ligt op het basis- en voortgezet onderwijs. Speciaal voor het onderwijs worden daarom educatieprogramma’s ontwikkeld rondom provinciale thema’s als watertechnologie, duurzame energie en ambachtelijkheid.

Om de samenwerking tussen de bibliotheek en FabLabs verder inhoud te geven gaat BSF in opdracht van het SIOB een leergang Fab the Library ontwikkelen. Daarmee worden bibliotheken in Nederland en Vlaanderen in staat gesteld om zelf met een FabLab of elementen daarvan aan de slag te gaan. FryskLab fungeert daarbij als voorbeeldproject.

Zie ook dit artikel.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie