HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Jaar van het Voorlezen afgesloten
20-12-2013
Gerda Havertong en Abdelkader Benali lazen voor in jeugdinrichting.
Voorleesambassadeur Gerda Havertong, schrijver Abdelkader Benali en rapper RMB waren op 18 december aanwezig in Justitiële Jeugdinrichting De Hartelborgt voor de lancering van het voorleesproject Laat je Lezen, zo laat Stichting Lezen weten. Het project is een samenwerking van de Leescoalitie, De Hartelborgt en de interne school het Kompas College, en heeft als doel de relatie te verbeteren tussen jongeren die tijdelijk in de inrichting verblijven en hun kinderen of broertjes en zusjes. De lancering, die werd gepresenteerd door Isolde Hallensleben, vormde de afsluiting van het succesvol gebleken Jaar van het Voorlezen. Het voorleesproject start in 2014 en sluit aan bij de nieuwe campagne van de Leescoalitie, Vaders Voor Lezen. Uit onderzoek blijkt dat ouders de grootste invloed hebben op het leesplezier van hun kinderen. Juist een (voor)lezende vader heeft veel invloed, reden voor de Leescoalitie om zich de komende twee jaar specifiek te richten op de rol van vaders in de leesopvoeding.

Het voorleesproject bestaat uit een lessenserie, waarin de jongeren begeleid worden bij het kiezen van verhalen, het gebruik van hun stem en de techniek van het voorlezen. Wanneer de jongeren zo ver zijn dat zij over voldoende lees- en vertelvaardigheden beschikken, maken zij een opname voor hun kind(eren) of jonge familieleden. Zo kunnen ze op een positieve manier in contact blijven met hun familie. Daarnaast is (voor)lezen goed voor de taalontwikkeling van de jongeren zelf en kunnen boeken en verhalen een positieve rol spelen bij de terugkeer in de maatschappij. Het project is eerder succesvol uitgevoerd in onder meer Groot Brittannië.

Het Jaar van het Voorlezen wordt georganiseerd door de Leescoalitie, een samenwerkingsverband tussen Stichting Lezen, Stichting CPNB, Stichting Lezen & Schrijven, het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken en de Vereniging van Openbare Bibliotheken.

Zie ook dit eerdere bericht.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie