HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Hans van Velzen stopt op 1 juli als directeur van Openbare Bibliotheek Amsterdam
07-01-2014
Hans van Velzen heeft vandaag bekendgemaakt op 1 juli aanstaande te zullen stoppen als directeur/bestuurder van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). 
Hans van Velzen trad 26 jaar geleden, op 1 juli 1988, in dienst als directeur van de OBA

In de brief waarin hij zijn afscheid aankondigt stelt Van Velzen onder andere:

'2014 is voor de OBA een goed jaar om een nieuwe directeur te benoemen die de lijnen naar de toekomst verder kan uitzetten. 21 januari a.s. verschijnt het rapport van de Commissie Cohen dat een blik vooruit werpt naar het bibliotheekwerk in 2025. Tevens loopt in 2014 het huidige beleidsplan van de OBA af en zal een nieuw beleidsplan voor de periode 2015-2018 worden opgesteld. Tenslotte zijn er op 19 maart a.s. verkiezingen voor de Gemeenteraad en krijgt de bibliotheek een nieuwe wethouder.
 
Op dit moment bevindt de OBA zich in een goede positie: de lopende bezuinigingen zijn verwerkt, de organisatiestructuur is aangepast aan de centralisering van de budgetten en met de komst van de twee nieuwe vestigingen op IJburg en in De Hallen voldoet ook het filialennetwerk helemaal aan de wensen van deze tijd.

Dit is temeer een reden om nu het stokje over te dragen want er is mij natuurlijk veel aan gelegen dat de OBA ook in komende periode haar vooraanstaande positie zal behouden en haar belangrijke rol voor de inwoners van Amsterdam, Diemen en Ouder-Amstel kan blijven vervullen.

Voor mijzelf is dit natuurlijk een grote stap want zoals jullie weten is de OBA voor mij meer dan een baan. Zij bepaalde in hoge mate mijn bestaan. Ik heb er de afgelopen jaren met hart en ziel aan gewerkt om de bibliotheek tot de beste van Nederland te maken en de erkenning daarvoor in 2012 heeft mij veel voldoening gegeven.'

Hoogtepunt tijdens Van Velzens periode als directeur was de verhuizing van de centrale bibliotheek van de Prinsengracht naar het nieuwe gebouw aan het Oosterdok in 2007. De OBA ontving tijdens Van Velzens directeurschap twee maal de Bibliotheek Innovatieprijs, werd in 2012 gekozen tot beste bibliotheek van Nederland en ontwikkelde zich in die periode 'van een uitleenbibliotheek naar een verblijfsbibliotheek', zo wordt gesteld in het persbericht van de OBA.
Van Velzen was ook actief als voorzitter van de VOB-Inkoopcommissie digitale content.

Op 18 januari start de selectieprocedure voor een nieuwe directeur, met als streven op 1 juli de opvolger van Van Velzen te kunnen benoemen. Op 7 juli zal Van Velzen tijdens een bijeenkomst afscheid nemen.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie