HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Nog twee ontwerpen in de race voor Berlijnse megabibliotheek
07-01-2014
Onlangs zijn uit zo'n veertig inzendingen de laatste twee ontwerpen geselecteerd die nog in de race zijn om in Berlijn gebouwd te worden als de nieuwe Zentral- und Landesbibliothek.  
De nieuwe megabibliotheek moet verrijzen op het terrein van voormalig vliegveld Tempelhof. De bouw van de bibliotheek moet in 2016 beginnen en de oplevering wordt in 2021 verwacht. Geraamde kosten: 270 miljoen euro. 

Onlangs maakte de selectiecommissie bekend uit de ruim veertig inzendingen voor de ontwerpcompetitie twee ontwerpen geselecteerd te hebben waaruit nog dit voorjaar een definitieve keuze gemaakt zal worden. Het gaat om ontwerpen van MOA - Miebach Oberholzer Architekten uit Zürich (de 'gläsernen Kristal' genoemd) en van KohlmayerOberst Architekten uit Frankfurt

De nieuwe bibliotheek moet 51.000 vierkante meter groot worden, 3200 lees- en studieplekken tellen en 360 dagen per jaar 16 uur per dag geopend zijn. Men rekent op zo'n 10.000 bezoekers per dag, zo'n 3,5 miljoen per jaar. De nieuwe bibliotheek op het Tempelhofer Feld overtreft hiermee de onlangs geopende nieuwe bibliotheek van Birmingham, die op dit moment met haar 35.000 vierkante meter vloeroppervlak geldt als de grootste van Europa. De nieuwbouw van de Zentral- und Landesbibliothek (ZLB), in 1994 ontstaan uit de samenvoeging van de openbare bibliotheken in voormalig Oost- en West-Berlijn, moet de huidige Amerika-Gedenkbibliothek in Kreuzberg en de Berliner Stadtbibliothek in Mitte vervangen en daarmee plaats bieden aan de gezamenlijke collectie van bijna 3,4 miljoen items van deze beide bibliotheken.

Het nieuwbouwproject is niet onomstreden. Met name de hoge kosten worden bekritiseerd, gekoppeld aan de vraag of bibliotheken in de huidige tijd überhaupt nog gebouwen nodig hebben. Leden van de oppositiepartijen Die Linke en de Grünen noemen het vooral een prestigeproject van burgemeester Klaus Wowereit, met name bedoeld om het uitgestrekte terrein van het voormalige vliegveld Tempelhof aantrekkelijk te maken als locatie voor vestiging door andere partijen, aldus the Guardian. De Grünen vinden dat, om financiële redenen, beter gekeken kan worden naar hergebruik of uitbreiding van bestaande gebouwen. 'Das wäre ein effizienter Einsatz des Geldes. Die Erweiterung der Amerika-Gedenkbibliothek oder das Flughafengebäude in Tempelhof sind bessere und vor allem langfristig günstigere Alternativen für die Unterbringung der ZLB,' aldus fractievoorzitter Antje Kapek van de Grünen in de Berliner Morgenpost.
Ook probeert men vanuit de bevolking met een handtekeningenactie en referendum te bewerkstelligen dat het Tempelhofgebied überhaupt vrij blijft van bebouwing, zo meldt de Berliner Zeitung.
 
De Berliner Morgenpost noemt de ambities met de nieuwe biblliotheek groot. 'Die Ansprüche, die das Gebäude erfüllen soll, sind hoch. Die Berliner sollen hier nicht nur lesen, arbeiten und sich bilden können. Die neue Bibliothek soll nach dem Konzept der ZLB auch ein Treffpunkt sein, der die Kommunikation herkunfts-, kultur- und generationsübergreifend ermöglicht. Und zwar frei von kommerziellen Interessen,' aldus de Berliner Morgenpost.

Zie ook de website van de Zentral- und Landesbibliothek voor enkele impressies van de twee winnende ontwerpen. Nog dit voorjaar moet een definitieve keuze gemaakt worden tussen deze twee ontwerpen.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie