HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Biblionet Groningen bezorgd over verdwijnen vestigingen in provincie
09-01-2014
Biblionet Groningen heeft onlangs zijn zorg uitgesproken vanwege het verdwijnen van bibliotheekvestigingen in de provincie Groningen als gevolg van bezuinigingen.
In een artikel in het Dagblad van het Noorden met als titel 'Politiek geeft bibliotheken veel te snel op', stelt Arend Middelveld, directeur van Biblionet Groningen, voorlopig nog geen einde te zien aan de bezuinigingen en het opheffen van vestigingen en bibliobussen als gevolg daarvan.

De laatste anderhalf jaar hebben in Groningen veertien van de zestig bibliotheekvestigingen als gevolg van bezuinigingen moeten sluiten en verschillende andere worden op dit moment nog met sluiting bedreigd (onder andere in Scheemda, Onstwedde en Musselkanaal).

Middelveld vindt dat gemeenten vaak te kortzichtig zijn bij het schrappen van subsidie voor de bibliotheek, aldus het Dagblad van het Noorden. 'Het zou ons helpen als die ongecoördineerde bezuinigingen zouden stoppen. De gemeentes hadden met elkaar moeten vaststellen hoeveel geld er nodig is. Dan hadden wij in één keer door de zure appel heen kunnen bijten. Bibliotheken worden nu veel te snel meegenomen bij bezuinigingen. Ze vormen een heel belangrijk deel van de leefbaarheid van de dorpen. En als een voorziening eenmaal is verdwenen, komt hij niet meer terug. Dat zou de politiek zich goed moeten realiseren,' zo wordt Middelveld geciteerd in het artikel.
Rudi Slagter, voorzitter van de vereniging Groninger Dorpen, onderschrijft Middelvelds woorden en wijst ook op het belang van de bibliotheken voor de leefbaarheid op het Groningse platteland. 'Men laat het zich aanleunen. Ik lees zelden in de krant dat een fractie voor de bezuiniging op een openbare bibliotheek is gaan liggen. Zo verarmt het platteland,' aldus Slagter.

In november vorig jaar kondigde Biblionet Groningen aan voor het derde opeenvolgende jaar te moeten reorganiseren vanwege de niet aflatende bezuinigingen in de provincie. Biblionet liet toen weten dat er in 2014 voor bijna een miljoen euro bezuinigd moet worden op het Gronings bibliotheeknetwerk. 'Dit heeft forse consequenties voor de medewerkers. Een substantieel deel zal aangemerkt worden als herplaatsingskandidaat. Er wordt zoveel mogelijk geprobeerd om deze mensen in de organisatie te herplaatsen, maar gedwongen ontslagen zullen onvermijdelijk zijn. Ook de bibliotheekleden zullen de gevolgen van de bezuinigingen merken. Dit jaar sloten al 5 vestigingen de deuren en ook in 2014 zal het aantal bibliotheken in de provincie Groningen afnemen,' aldus Biblionet.

In een interview met RTV Noord gaf Arend Middelveld in november aan dat de reorganisatie voor ongeveer zestig medewerkers in meer of mindere mate consequenties zal hebben voor hun baan. Middelveld spreekt van moedeloosheid die begint binnen te sluipen vanwege de uitzichtloosheid als gevolg van de opeenvolgende bezuinigingsrondes doorheen de provincie. Ook toen al pleitte Middelveld voor het beter op elkaar afstemmen van de bezuinigingen. Het liefst ziet hij zo min mogelijk bezuinigingen, maar als er dan bezuinigd moet worden, dan liever alle bezuinigingen tegelijk, zodat er weer een toekomstperspectief kan ontstaan, aldus Middelveld. De Biblionet-directeur stelt weliswaar in overleg te zijn met gemeenten, wat onder andere heeft geleid tot afspraken over een gezamenlijke focus op jeugdbibliotheekwerk, 'maar het is me nog niet gelukt om de ongecoördineerdheid in de bezuinigingen eruit te krijgen,' aldus Middelveld.

Tegen het Dagblad van het Noorden verzucht Middelveld te verwachten dat Biblionet Groningen nog zeker twee jaar bezig zal moeten zijn met reorganisatierondes. Hij noemt in dit verband twee actuele voorbeelden van bezuinigingen, in Stadskanaal en de twee jaar geleden verbouwde bibliotheek in Leens, die vanwege bezuinigingen door de gemeente De Marne in 2016 dreigt te moeten sluiten.
Andere voorbeelden van Groningse bibliotheken die onlangs als gevolg van bezuinigingen hebben moeten sluiten of die door sluiting bedreigd worden, zijn de Bibliotheek Haren,  de Bibliotheek Muntendam in de gemeente Menterwolde en bibliotheken in de gemeente Eemsmond. Sluiting van de bibliotheek in Uithuizermeeden lijkt vooralsnog, na protesten door de inwoners, te zijn afgewend


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie