HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Gemeenteraad Utrecht verwerpt nieuwbouw Bieb++
14-01-2014
Gisteravond heeft de Utrechtse gemeenteraad alsnog gestemd tegen de nieuwbouwplannen voor Bieb++, met onder andere een nieuwe bibliotheek en filmzalen.
Eind vorig jaar werd al duidelijk dat de realisering van Bieb++, waarin behalve de bibliotheek onder andere ook filmzalen, woningen en kantoorruimte hadden moeten komen, onzeker was geworden nadat GroenLinks zich onverwacht bleek te hebben afgekeerd van het project. GroenLinks vond het financiële risico te groot en suggereerde dat ook  bestaande leegstaande panden gebruikt zouden kunnen worden.

D66 en ChristenUnie kwamen daarom met een alternatief plan dat financieel meer verantwoord zou zijn, waarin de bibliotheek kleiner zou worden. Een raadsmeerderheid van D66, CU, PvdA en CDA leek dat plan te steunen, maar maandagavond bleek tijdens een tumultueus verlopen raadsdebat onverwacht dat één CDA-raadslid, Cees Bos, zich toch niet kon verenigen met het plan. Bos stelde, tegen het CDA-fractiestandpunt in, dat hij een dergelijke grote investering niet passend vindt in crisistijd, zo meldt de Volkskrant. Bos stemde in met het door GroenLinks ingediende amendement om een haalbaarheidsonderzoek te doen naar alternatieve locaties voor een bibliotheek en het ‘Artplex’ met filmzalen, waardoor het amendement met 23 stemmen voor en 22 stemmen tegen werd aangenomen, aldus NRC.

Het 62 miljoen kostende nieuwbouwproject op het Smakkelaarsveld, dat Bieb++ was gedoopt, lijkt nu definitief van de baan. 

In een eerder in opdracht van GroenLinks uitgevoerde 'quick scan' (pdf) worden enkele bestaande leegstaande panden als mogelijk onderkomen voor de bibliotheek genoemd, zoals het oude postkantoor aan de Neude en het Movares-gebouw bij het centraal station, zo meldt De Utrechtse Internet Courant.  ASR Vastgoed Ontwikkeling, de eigenaar van het oude postkantoor op de Neude, lijkt in ieder geval wel interesse te hebben om het pand te verhuren aan de bibliotheek, zo meldde DeStadUtrecht.nl eerder.

Volgens RTV Utrecht reageren de Utrechters overwegend positief op het afblazen van Bieb++.

Zie voor alle stukken met betrekking tot het definitieve besluit van de Utrechtse raad over Bieb++, de website van de gemeente Utrecht (selecteer de vergadering van 13 mei).


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie